Statushouders in het spoor

Project voor statushouders in de spoorsector verbreedt doelgroep

foto: Railconnect

De eerste resultaten van het project ‘Duurzame arbeidsmarkt op de rails’ van opleidingsinstituut RailConnect zijn bekend. Het doel is statushouders met een afstand tot de arbeidsmarkt, aan een baan helpen in het spoor. Tot nu toe zijn er 24 matches gemaakt en wordt er samengewerkt door 21 partijen. Vanaf 2022 wordt het project ook opengesteld voor een bredere doelgroep. 

Binnen het project ‘Duurzame Arbeidsmarkt op de Rails’ werkt RailConnect samen met een groeiende groep spoorbedrijven, gemeenten en expertisecentra. Op deze manier wil de opleider voor een goede match zorgen tussen mens en bedrijf.

Het project ging in 2019 van start en was oorspronkelijk bedoeld voor statushouders (mensen die als vluchteling zijn erkend) en mensen met een migratie-achtergrond die de Nederlandse taal niet geheel machtig zijn, maar nu wordt het project ook opengesteld voor andere doelgroepen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Zij worden in contact gebracht met bedrijven die graag een bijdrage willen leveren aan de maatschappij door werkgelegenheid te creëren voor deze doelgroep.

Doel: mensen aan een baan helpen in de spoorsector

In 2019 begon het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid met een pilot gericht op het versterken van de arbeidsmarktpositie van niet-westerse migranten en Nederlanders met een migratieachtergrond. Ook was er belangstelling vanuit een aantal partijen in de railsector. “Zo ben ik daar door mijn netwerk op gewezen”, zegt Philip Hupkes, oprichter en directeur van RailConnect een bedrijf dat opleidingstrajecten aanbiedt aan spoorprofessionals. “Toen heb ik een zeven à acht bedrijven bereid gevonden om mee te doen.”

De deelnemers doorlopen een intensief traject met meeloop-stages en een opleiding. Daarbij is er ook aandacht voor beheersing van de Nederlandse taal. Er zijn tot nu toe een aantal mensen opgeleid die duurzaam zijn geplaatst. RailConnect werkt hierbij nauw samen met railbedrijven, gemeenten en maatschappelijke organisaties, zoals VluchtelingenWerk.

Sneller integreren in Nederland

Het idee achter het project is dat nieuwkomers in Nederland zo de kans krijgen om aan de slag te gaan in de spoorsector en sneller te integreren in de Nederlandse samenleving. Voor de aangesloten bedrijven biedt dit project de kans om meer mensen te interesseren voor werken in het spoor en het invullen van cruciale vacatures. Een win-win situatie, zegt Hupkes.

“Toch is dit niet alleen maar een positief verhaal”, zegt Hupkes. “Het is best heel ingewikkeld: in de spoorsector gaat het veel over de techniek. Wij hebben daar inmiddels veel ervaring in opgedaan, en weten goed wat wel en wat niet werkt. Maar je zit ook met de taal, veel mensen die wij begeleiden, kunnen niet of niet goed Nederlands.”

Dat kan tot misverstanden leiden. Zo maakte Hupkes mee dat een vrouw niet op haar werk verscheen, omdat het regende. “Ze vond het te gevaarlijk om op de fiets te stappen als het regent. Dat heeft ons meer inzicht gegeven. Het zijn vaak hele basale dingen waarmee je iemand helpt te integreren. Dat begint al bij begrip te hebben voor iemand.”

Mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt

Vanaf volgend jaar wordt het traject ook opengesteld voor andere doelgroepen met een afstand tot de arbeidsmarkt, bijvoorbeeld mensen die al lange tijd een bijstandsuitkering ontvangen. Een viertal bedrijven uit de spoorbranche heeft al belangstelling getoond. “In het nieuwe traject starten we met vijf tot acht deelnemers, maar er is ruimte voor meer mensen.”

Kandidaten komen terecht in heel uiteenlopende functies, vertelt Hupkes. “De meesten beginnen met uitvoerend werk, bijvoorbeeld in het magazijn of op de werkplaats, maar we hebben ook iemand begeleid die nu als projectcoördinator werkt.” Voor sommigen is het een opstapje naar een betaalde baan. Anderen stromen door naar een betaalde functie binnen een ander bedrijf of houden er zelfs een vast contract aan over. “Het leidt altijd tot meer. Meer kennis van de doelgroep, of nieuwe vaardigheden waardoor iemand kan instromen op de arbeidsmarkt.”

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Hendriëlle de Groot

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.