spoorwerkzaamheden rondom Rotterdam

ProRail verwerpt FNV Spoor-ultimatum en blijft bij eindbod voor cao

ProRail zegt deze week niet in te willen gaan op de eisen van FNV Spoor in de onderhandelingen voor een nieuwe cao voor het personeel van de spoorbeheerder. ProRail geeft te kennen dat het bedrijf bij zijn eindbod van 1 maart zal blijven.

Dit betekent dat er mogelijk acties van FNV Spoor-leden zullen volgen. In een brief aan ProRail van eerder deze maand gaf de vakbond aan dat hierover eensgezindheid bestaat onder de leden. De spoorbeheerder zegt dat eventuele acties de veiligheid op en rond het spoor niet in geding zullen brengen.

FNV Spoor waarschuwt ProRail er op zijn beurt voor dat er actie ondernomen zal worden zodra de bond merkt dat de spoorbeheerder het werk dat normaal gesproken wordt uitgevoerd door mensen die nu actie voeren, door anderen laat overnemen.

Eindbod ProRail

Overigens stemden de bonden CNV Vakmensen en VHS Railprofessionals wel in met het eindbod van ProRail, zij het met aanvullende eisen rond de Eerder stoppen met werken-regeling. “Er samen uitkomen is nog steeds de uitgesproken wens tussen ProRail, CNV Vakmensen, VHS Railprofessionals en FNV Spoor. We roepen daarom alle partijen op om in gesprek te blijven”, zo laat de spoorbeheerder weten.

In een reactie op het ultimatum stelt ProRail bovendien dat het zich niet kan vinden in de conclusie van de bond dat de Spoorbeheerder de stekker uit de onderhandelingen heeft getrokken.

“Naar onze overtuiging trokken alle partijen op 1 maart 2021 de conclusie dat verder onderhandelen geen zin had, omdat het niet mogelijk was om met alle partijen tot een akkoord te komen”, zo valt te lezen. Bovendien herkent ProRail zich niet in het beeld dat FNV Spoor schetst waarin “ProRail onder meer geen voet in de loonsverhoging wenste op te nemen.” Dat is volgens de spoorbeheerder niet juist.

Lees meer:

Auteur: Nick Augusteijn

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.