Beveiligers / BOA's in de metro, foto: ANP

BOA’s RET mogen verdachten voortaan zelf naar politiebureau brengen

BOA’s van de RET mogen sinds donderdag zelf arrestanten overbrengen naar het politiebureau. Daardoor hoeft er niet meer te worden gewacht totdat de politie ter plaatse is. Daarmee wordt volgens de RET ‘de kans op frustratie en escalatie tijdens het wachten verkleind’. Naast de BOA’s van stadsvervoerder HTM, zijn de RET-BOA’s de enige in Nederland die deze bevoegdheid hebben.

In juni dit jaar kregen de BOA’s van de RET al de mogelijkheid om op afstand een ID-check te doen bij de politie. Deze check is bij twijfel over de identiteit van de verdachte nodig om een proces-verbaal uit te kunnen schrijven. Ook hiervoor moest de politie voorheen fysiek aanwezig zijn. De politie wisselt de gegevens nu uit met de RET-BOA’s via het beveiligde communicatiesysteem van de veiligheidsafdeling van de RET.

Uitrol nieuwe regels

De uitrol van deze nieuwe regels gebeurt in drie fasen. Sinds donderdag kunnen de BOA’s van de RET arrestanten overbrengen naar de politiebureaus in het het centrum. In fase twee, die in december start, kan de RET arrestanten overbrengen naar alle politiebureaus in Rotterdam. Vanaf fase drie, in februari 2021, kunnen BOA’s verdachten overbrengen naar politiebureaus in heel het vervoersgebied van de RET.

De politie wil dat ook andere BOA’s in de toekomst de gelegenheid krijgen om de ID-check op afstand uit te voeren. Daarnaast is het de bedoeling dat BOA’s ook elders arrestanten zelf kunnen overbrengen naar het bureau. De politie wil op basis van de ervaringen die opgedaan wordt in de samenwerking met de RET bekijken of deze manier van werken ook op andere plekken kan worden toegepast.

Onderwerpen: , ,

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

1 reactie op “BOA’s RET mogen verdachten voortaan zelf naar politiebureau brengen”

Antoine Berben|05.10.20|18:47

Een practisch en daardoor ook goed plan!

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.