Nebahat Albayrak, bron: ANP Photo

Nebahat Albayrak volgt Rosenmüller op als NS-commissaris

Bij vervoerder NS treedt op 1 juni oud-PvdA-Kamerlid en staatssecretaris Nebahat Albayrak (1968) aan als commissaris. Albayrak volgt Paul Rosenmöller op die voor GroenLinks in de Eerste Kamer is gekozen en na twaalf jaar afscheid neemt als commissaris van NS.

Albayrak is met ‘versterkt recht van aanbeveling’ van de Centrale Ondernemingsraad door de Raad van Commissarissen (RvC) voorgedragen aan de aandeelhouder.  De minister van Financiën heeft haar vervolgens per 1 juni 2019 benoemd. De benoeming is voor vier jaar waarna verlenging mogelijk is.

Albayrak is op dit moment vice-president External Relations, Global Integrated Gas and New Energies bij Shell. In deze functie levert zij een bijdrage aan de activiteiten van Shell op het gebied van de energietransitie. Nebahat Albayrak is daarnaast sinds 2016 commissaris bij Unilever Nederland. Van 2007 tot 2010 was zij als staatssecretaris van Justitie verantwoordelijk voor het vreemdelingen- en asielbeleid, in de periode van 1998 tot 2007 en van 2010 tot 2012 was zij lid van de Tweede Kamer.

Bestuurlijke ervaring

Gerard van de Aast (voorzitter van de RvC): “Wij zijn blij dat Nebahat Albayrak toetreedt tot de RvC van NS. Zij beschikt over kennis van en ervaring met zowel de private als publieke sector. Zij heeft aantoonbaar affiniteit met duurzame mobiliteit en brede bestuurlijke ervaring. Daarmee is zij een goede aanvulling op het team.”

Paul Rosenmöller verlaat na drie benoemingstermijnen de RvC van NS. Gerard van de Aast: ”NS is Paul Rosenmöller zeer veel dank verschuldigd. Hij werd met ingang van 1 juni 2007, eveneens met ‘versterkt recht van aanbeveling’, benoemd tot commissaris bij NS. Mede om die reden woog de heer Rosenmöller het belang van onze collega’s altijd nadrukkelijk mee. Zijn constructief-kritische blik en grote affiniteit met hoogwaardig openbaar vervoer waren de afgelopen 12 jaar van grote waarde voor NS.”

Lees ook: Rogier van Boxtel blijft langer directeur van NS

Auteur: Paul van den Bogaard

Paul van den Bogaard is redacteur van SpoorPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.