TGV, hogesnelheidstrein, SNCF

Golf van stakingen bij Franse spoorwegen

Het spoorwegpersoneel in Frankrijk start binnenkort met een reeks van opeenvolgende stakingen. Die beginnen op 3 april en zullen in een periode van drie maanden gedurende 36 dagen te merken zijn. Dat hebben de Franse vakbonden donderdag aangekondigd. De werkonderbrekingen zijn een protest tegen het regeringsplan om het nationaal spoorwegbedrijf SNCF te hervormen. 

Het is de grootste reorganisatie van de met schulden overladen SNCF sinds de nationalisatie van de spoorwegen in de jaren dertig. Dat betekent onder meer dat er een einde komt aan de baangarantie voor het leven en afschaffing van de riante regelingen voor vroegtijdige pensionering. In veel gevallen kunnen werknemers al vanaf 52 jaar met pensioen. De bonden hebben laten weten dat elke vijf dagen het werk gedurende 48 uur wordt neergelegd. Het is niet bekend of er gevolgen zijn voor het internationale spoorverkeer.

Reorganisatie

De regering van Macron stemde woensdag in met de ingrijpende reorganisatie van SNCF. De vakbonden zijn woedend, maar volgens peilingen staat tweederde van het Franse volk achter de plannen van Macron.

In februari kwam er een snoeihard rapport uit van ex-directeur KLM/Air France Jean-Cyril Spinetta. In het rapport staat onder andere dat de financiële situatie rondom SNCF totaal onhoudbaar is en dat het spoorbedrijf rigoureus moet veranderen om toekomstbestendig te worden. Het spoorwegbedrijf heeft een schuld van 45 miljard. De concessie van SNCF loopt in 2020 af.

Bron: ANP

Lees ook:

Onderwerpen: , ,

Auteur: Carlijn Kruidhof

Carlijn Kruidhof is redacteur bij SpoorPro, RailTech en RailFreight. Ze schrijft ook voor de andere vakbladen van ProMedia Group.

1 reactie op “Golf van stakingen bij Franse spoorwegen”

kees boer|12.04.18|16:33

Al in 2003 was ik ternauwernood aan een meerdaagse spoorstaking daar ontsnapt toen ik destijds een meerdaags aaneengesloten Interrail abonnement had;in geval dat ik mijn credietdagen niet kon gebruiken zou ik dan voor een vergoeding in aanmerking kunnen komen ?

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.