Reizigers, NS-treinen, station Amsterdam Centraal

Rechter: NS mag actievoerende machinist ontslaan

Spoorvervoerder NS mag de machinist die in juli actie voerde op Amsterdam Centraal, ontslaan. Dat heeft de rechtbank in Lelystad bepaald. Een groep NS-medewerkers verstoorde na een overleg van het Amsterdam Machinisten Kollektief (AMK) het treinverkeer rond station Amsterdam Centraal. De machinist in deze zaak trad op als woordvoerder van het AMK.

Hij voerde telefoongesprekken met het Regionale Besturingscentrum en de Treindienstleiding van NS. Hij probeerde op deze manier het treinverkeer stil te laten leggen. Volgens de rechter is het ‘niet doorslaggevend’ of hij de initiator van de actie was. Echter wordt ‘zijn betrokkenheid en het bewust aansturen op het stilleggen van het treinverkeer’ als voldoende gezien om ‘zijn handelen als ernstig verwijtbaar aan te merken’. De machinist heeft daarom geen recht op een transitievergoeding.

Verstoring treinverkeer

De groep NS-medewerkers van het AMK verstoorde het treinverkeer in juni zo ernstig, dat ongeveer 75 treinen niet konden vertrekken. Enkele actievoerders trokken zelfs aan de noodrem en er werd gedreigd om de sporen te betreden. Met de actie wilden zij de onvrede bij het personeel onder de aandacht brengen.

De kantonrechter oordeelt dat er geen collectieve onderhandelingen gaande waren en dat de actie enkel diende ‘om stoom af te blazen’. Omdat de actie niet onder het collectieve actierecht valt is deze onrechtmatig.

Lees ook:

NS dreigde actievoerende machinisten met ontslag

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

1 reactie op “Rechter: NS mag actievoerende machinist ontslaan”

Frans Appel|13.12.17|13:44

Dáárom: neem nooit het initiatief !. Laat dat aan een ander over.

Als het lukt, profiteert iedereen mee, maar als het mislukt is iedereen ineens weg.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.