staking, spoor, België, NMBS

Kleine Belgische spoorbonden krijgen verbod op staking

De Belgische regering heeft de twee kleine spoorbonden ASTB en OVS verboden om te staken. De spoorbonden vertegenwoordigen ruim een derde van de 3.800 treinmachinisten. Alleen vakbonden die vertegenwoordigd zijn op nationaal niveau en een minimumaantal leden hebben, behouden het stakingsrecht. Door de invoering van die criteria kunnen alleen de grote drie vakbonden nog legaal staken, meldt dagblad de Tijd.

Machinisten die toch staken onder de paraplu van OVS of ASTB “bezondigen zich aan een wilde, illegale staking”, aldus de regering. Op wilde stakingen staan boetes en in sommige gevallen zelfs ontslag. OVS en ASTB behouden wel hun status van vakbond. Ze mogen acties voeren en mobiliseren onder hun leden.

Stakingsrecht

Vakbond OVS zegt in een reactie op het verbod juridisch “alle mogelijkheden aan te wenden” om de wet van minister François Bellot ongedaan te maken. De socialistische vakbond ACOD verzet zich ook tegen het inperken van het stakingsrecht voor de kleine, onafhankelijke bonden.

Het stakingsverbod voor de machinistenbonden is onderdeel van een hervorming van het sociaal overleg bij het spoor. Er waren nog twijfels over het invoeren van deze wetwijziging uit vrees voor harde tegenacties van de vakbonden. Toch heeft de regering deze maatregel ingevoerd.

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.