Machinist, NS

Machinisten kunnen op locatie examen doen

Machinisten kunnen vanaf 1 april in hun eigen kantoor een examen afleggen. Dat scheelt in de kosten voor de werkgever en vermindert de reistijd van machinisten. Dit wordt mogelijk gemaakt door de stichting Veiligheid en Vakmanschap Rail Vervoer (VVRV) die vanaf die datum de uitvoering van de examens organiseert. Voorheen gebeurde dat bij Bureau voor Toetsing en Certificering (BTC) in Amersfoort. Het is ook mogelijk om het examen in het kantoor van VVRV in Den Haag af te leggen.

Bij VVRV in Den Haag kunnen machinisten examens aanvragen en aanmelden. De examens kunnen op verzoek van spoorbedrijven op locatie plaatsvinden. Dat kan dus bij de opleidingsbedrijven of de vervoersbedrijven zelf.

Examen aanvragen

De aanvraag voor een examen dient uiterlijk twee maanden voor de gewenste examendatum worden ingediend. Er bestaat ook de mogelijkheid om een spoedaanvraag te doen. Dat kan in principe tot enkele dagen voor de gewenste examendatum. Daaraan zijn wel extra kosten verbonden. De praktijkexamens kunnen ook bij VVRV worden aangemeld. Dat kan uiterlijk zeven werkdagen van te voren.

Stichting VVRV is opgericht op 1 juli 2012 en komt voort uit SERV (Stichting Examens Railvervoer). SERV nam sinds 2000 de examens voor veiligheidsfuncties in de railsector af. VVRV heeft twee hoofdactiviteiten: het afnemen van examens en het verspreiden van kennis in de railsector.

Meer informatie over de machinistenexamens vind je hier.

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.