Eric Hietbrink, voorzitter college van bestuur, STC Group, Hans de Regt, directeur, Plurel

STC zet ERTMS-railsimulator in voor machinistenopleiding

Eric Hietbrink, voorzitter college van bestuur, STC Group, Hans de Regt, directeur, Plurel

Mbo-studenten die bij het Scheepvaart en Transport College (STC) een opleiding tot Machinist Railvervoer volgen, kunnen vanaf september oefenen op een nieuwe ERTMS-railsimulator. De machinisten in opleiding worden hiermee voorbereid op het nieuwe Europese treinbeveiligings-systeem (ERTMS). De Level 2 simulator is ook geschikt voor de bijscholing van reeds actieve machinisten en treindienstleiders. Leverancier van de railsimulator is onderzoeks- en inspectiebureau Plurel. Beide partijen tekenden woensdag in Rotterdam een samenwerkingsovereenkomst.

ERTMS wordt op steeds meer spoortrajecten in Nederland ingebouwd. Nederland loopt in Europa voorop bij de introductie van het systeem. De moderne ERTMS-simulator die STC heeft aangeschaft, geeft een zeer realistisch en gedetailleerd beeld van de praktijk. De scenario’s zijn gebaseerd op onder andere de baanvakken van de Betuweroute, HSL-Zuid, de Hanzelijn en het traject Amsterdam – Utrecht.

Samenwerking

Eric Hietbrink, voorzitter college van bestuur van STC: “Er ligt nu een enorme markt open. ERTMS wordt nu in tientallen landen geïmplementeerd.” STC en Plurel zien daarin kansen om de ERTMS-simulator ook aan buitenlandse onderwijsinstellingen aan te kunnen bieden.

Plurel zorgt voor het onderhoud van de simulator bij STC en geeft de docenten cursussen waarin zij leren hoe ze met het systeem kunnen werken. Directeur Hans de Regt van Plurel: “Wij zijn erg trots en blij dat we deze simulator aan STC mogen leveren. Het is met name bijzonder voor ons omdat het aan een onderwijsinstelling is.”

Praktijksituaties

Met de simulator kunnen alle praktijksituaties op een dynamische wijze en in een veilige omgeving worden geoefend. Ook is het mogelijk om met behulp van de simulator de interactie tussen machinist en treindienstleiding te trainen. Deze simulator stelt STC nog beter in staat om goed opgeleide en breed inzetbare machinisten af te leveren.

De ongeveer 40 afgestudeerde mbo-studenten Machinist Railvervoer die vorige week hun diploma in ontvangst namen, kregen een voucher om in het najaar nog een training op de ERTMS-simulator te volgen.

Simulatoren

Naast de ERTMS-railsimulator beschikt de STC onder andere ook over Dynamic Positioning simulatoren, binnenvaart- en brugsimulatoren, ROV simulatoren, ketensimulatoren, offshore kraansimulatoren en veel andere, op scheepvaart- en transportsector gerichte hoogwaardige opleidings- en onderzoeksfaciliteiten. De aanschaf van de simulator is mede mogelijk gemaakt door het Europees Fonds Regionale Ontwikkeling.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

1 reactie op “STC zet ERTMS-railsimulator in voor machinistenopleiding”

Frederick Gerards|19.07.13|11:14

Is dit écht nieuws? Andere opleiders gebruiken al simulatoren sinds 2006

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.