Jordi Fiering, leerling, Machinisten-opleiding, STC

STC erkend als opleidingsinstituut voor rail

Het Scheepvaart en Transport College (STC) in Rotterdam heeft als eerste onderwijsinstelling in Nederland een erkenning gekregen als opleidingsinstituut voor de rail. Het STC ontving de erkenning maandag van de Inspectie Leefomgeving en Transport.

De erkenning voor opleidingsinstituten in de spoorsector is nieuw. Deze erkenning is officieel opgenomen in de Spoorwet. Dit komt doordat Europese wetgeving is aangepast en is vertaald naar nationale wetgeving.

Inspectie

De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) is in Nederland verantwoordelijk voor de registratie, kwalificatie en erkenning van opleidingsinstituten die railopleidingen aanbieden. Na een uitgebreide inspectie in oktober van dit jaar, heeft de ILT geconstateerd dat STC voldoet aan vereiste expertise en onpartijdigheid die noodzakelijk is voor het opleiden van treinmachinisten.

Om het landelijke examen voor de functie van Machinist Volledig Bevoegd en Machinist Beperkt Bevoegd te mogen doen, moet de deelnemer een opleiding hebben gevolgd bij een door de ILT erkend opleidingsinstituut voor treinmachinisten. STC is de eerste opleider die aan die eisen voldoet.

Eerste machinistenopleiding

Het STC is in 2011 met de eerste machinistenopleiding op mbo-niveau begonnen. 50 leerlingen begonnen toen na een grondige keuring met deze opleiding. Deze leerlingen ronden in juli 2013 de opleiding af. 

Dit schooljaar zijn 55 nieuwe deelnemers gestart met de tweejarige mbo-opleiding op niveau 3.

De opleiding bereidt de deelnemers voor op een machinistenfunctie bij een goederenvervoerder, personenvervoerder of spooraannemer. Bij alle spoorvervoerders zijn stageplaatsen gegarandeerd, zodat alle vormen van spoorvervoer voor de deelnemers mogelijk zijn.

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.