Spoorpersoneel bereid om te staken tegen bezuinigingen

De bereidheid onder leden van FNV Spoor om te gaan staken vanwege de bezuinigingsplannen uit het Lenteakkoord is groot. Dat maakt FNV op uit de enkele honderden reacties op die binnen een aantal dagen binnenkwamen na een oproep van FNV Spoor.

Het overgrote deel kwam van spoorpersoneel uit de hele railsector: van conducteurs en machinisten tot railinframedewerkers en personeel van ProRail en uit het spoorgoederenvervoer.

In de reacties vragen leden hun bonden om in actie te komen en stelling te nemen tegen de plannen, desnoods met landelijke stakingsacties. “Zorg dat de stakingskas vol is, zodat we kunnen doorstaken tot ons doel bereikt is”, aldus een van die reacties. Ook willen ze weten of de bonden kunnen voorrekenen hoe de bezuinigingen voor hen persoonlijk uitpakken.

Meldpunt

FNV Spoor nam het initiatief om een speciaal meldpunt te openen omdat de bond als sinds de presentatie van het Lenteakkoord overstelpt wordt met vragen van leden. Eerder deed de bond zelf al een oproep aan de Tweede Kamerleden om vooral de ontslagregels niet te versoepelen, wat een van de maatregelen is uit het akkoord VVD, CDA, D66, GroenLinks en ChristenUnie.

Uit de reacties blijkt dat het oudere spoorpersoneel vooral vreest straks van de ene op de andere dag ontslagen te kunnen worden, tijdelijk zonder AOW te komen zitten of bang is te een ontoereikend pensioen te krijgen. Ook zijn veel leden van FNV Spoor fel gekant tegen het afschaffen van de fiscale vrijstelling van de reiskostenvergoeding.

Aantasting arbeidsvoorwaarden

Het meldpunt van FNV Spoor is nog geopend tot 16 juni. Daarna gaat FNV Spoor samen met de ander FNV-bonden de balans opmaken en bekijken of het ook echt tot stakingen komt. Daarvoor hoeven ze het niet eens te worden. “Het is mogelijk dat elke bond zijn eigen actievorm kiest of wellicht doen we het in estafettevorm”, aldus bestuurder Roel Berghuis van FNV Spoor. Een mogelijke datum wil hij nog niet noemen, maar de reacties uit de railsector op de bezuinigingsplannen spreken duidelijke taal, meent hij. “Dit wordt gezien als aantasting van de arbeidsvoorwaarden. Het is al geen makkelijk beroep en dan komt dit er bovenop. Dat is twee bruggen te ver.”

Auteur: Yvonne Ton

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.