Raildagen

Spoorfestival in Roosendaal toont het spoor als innovatieve en duurzame sector

Spoorfestival in Roosendaal toont het spoor als innovatieve en duurzame sector. Dual Inventive

Meer dan duizend geïnteresseerden maakten afgelopen vrijdag en zaterdag kennis met de fascinerende wereld van het spoor tijdens de Nederlandse Raildagen op locatie Roosendaal. Technologiebedrijf Dual Inventive bood samen met Swietelsky Rail Benelux en partners aan bezoekers een unieke kans om te ontdekken hoe de nieuwste technologieën bijdragen aan een veilig en efficiënt spoornetwerk. De monumentale locomotievenloods bij emplacement Roosendaal was hiervoor omgetoverd tot een bruisend festivalterrein en ontmoetingsplek voor jong en oud.

Hoogtepunten waren onder andere een rondleiding door het seinhuisje uit 1894 en een bezichtiging van de ruim achthonderd meter lange RUS 1000 S vernieuwingstrein die actief was op het spoor van station Roosendaal. Bezoekers konden ook demonstraties bijwonen van het thermietlassen van spoorstaven en het op afstand goed beveiligen van de werkplek op het spoor.

Bij de officiële opening van de Raildagen met wethouder Sanneke Vermeulen benadrukte directeur John Weijtmans van Swietelsky Rail Benelux het cruciale belang van digitalisering om de schaarse spoorcapaciteit voor zowel reizigers als goederen optimaal te benutten. Veiligheid moet daarbij altijd hoog in het vaandel blijven staan. Daarom kondigde Weijtmans aan dat Swietelsky Rail Benelux de ZKL 3000 RC, de op afstand schakelbare ZKL van Dual Inventive, gaat inzetten bij spoorwerkzaamheden. Deze Brabantse innovatie helpt Swietelsky Rail Benelux niet alleen om veilig te werken, maar ook ProRail om klanthinder te verminderen bij spoorwerkzaamheden.

Weijtmans legde uit: “Deze technologie stelt ons in staat om sneller en efficiënter te werken. Het op afstand beveiligen van de werkplek verbetert de productiviteit tijdens buitendienststellingen. Verder zullen we de modernste machines inzetten om op een veilige en efficiënte manier meer werk te verzetten in minder tijd.”

Naast technologische vooruitgang benadrukte Weijtmans het belang van het inspireren en motiveren van jongeren om een carrière in de spoorsector na te streven. Op vrijdag werden in Roosendaal dan ook talloze jongeren verwelkomd voor de Rail Cargo Rally, georganiseerd door het voorlichtingsbureau Rail Cargo information Netherlands. Ruim tachtig studenten en stagiaires hadden zich aangemeld voor deze rally waarbij ze per trein diverse deelnemers aan de Raildagen bezochten om meer te leren over de veelbelovende mogelijkheden binnen de spoorsector.

De organisatie kijkt terug op een geslaagde eerste editie van de Raildagen op locatie Roosendaal, waarbij zowel vakmensen als nieuwsgierige bezoekers uit de omgeving de kans kregen om de spoorsector te ervaren in al zijn glorie. Het evenement benadrukte niet alleen de innovatieve en duurzame aard van de spoorwegindustrie, maar ook de beloftevolle toekomst voor de sector, dankzij voortdurende technologische vooruitgang en de betrokkenheid van jonge talenten.

Onderwerpen:

DualInventive

2 reacties op “Spoorfestival in Roosendaal toont het spoor als innovatieve en duurzame sector”

A C F Sierts|20.09.23|12:50

Het spoor is qua innovatie primair op de techniek gericht, veel minder op de processen, nog minder op innovatie van het vervoersproduct, en vrijwel niet op de wensen van de (nog-niet-)klant. Dat verklaart volledig de zwakke concurrentiepositie van spoor tov auto en vliegtuig: de innovatie is vrijwel niet eindklant-gericht.

Thomas Ploegers|20.11.23|14:27

nee hoor dat is juist

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Spoorfestival in Roosendaal toont het spoor als innovatieve en duurzame sector | SpoorPro.nl
Raildagen

Spoorfestival in Roosendaal toont het spoor als innovatieve en duurzame sector

Spoorfestival in Roosendaal toont het spoor als innovatieve en duurzame sector. Dual Inventive

Meer dan duizend geïnteresseerden maakten afgelopen vrijdag en zaterdag kennis met de fascinerende wereld van het spoor tijdens de Nederlandse Raildagen op locatie Roosendaal. Technologiebedrijf Dual Inventive bood samen met Swietelsky Rail Benelux en partners aan bezoekers een unieke kans om te ontdekken hoe de nieuwste technologieën bijdragen aan een veilig en efficiënt spoornetwerk. De monumentale locomotievenloods bij emplacement Roosendaal was hiervoor omgetoverd tot een bruisend festivalterrein en ontmoetingsplek voor jong en oud.

Hoogtepunten waren onder andere een rondleiding door het seinhuisje uit 1894 en een bezichtiging van de ruim achthonderd meter lange RUS 1000 S vernieuwingstrein die actief was op het spoor van station Roosendaal. Bezoekers konden ook demonstraties bijwonen van het thermietlassen van spoorstaven en het op afstand goed beveiligen van de werkplek op het spoor.

Bij de officiële opening van de Raildagen met wethouder Sanneke Vermeulen benadrukte directeur John Weijtmans van Swietelsky Rail Benelux het cruciale belang van digitalisering om de schaarse spoorcapaciteit voor zowel reizigers als goederen optimaal te benutten. Veiligheid moet daarbij altijd hoog in het vaandel blijven staan. Daarom kondigde Weijtmans aan dat Swietelsky Rail Benelux de ZKL 3000 RC, de op afstand schakelbare ZKL van Dual Inventive, gaat inzetten bij spoorwerkzaamheden. Deze Brabantse innovatie helpt Swietelsky Rail Benelux niet alleen om veilig te werken, maar ook ProRail om klanthinder te verminderen bij spoorwerkzaamheden.

Weijtmans legde uit: “Deze technologie stelt ons in staat om sneller en efficiënter te werken. Het op afstand beveiligen van de werkplek verbetert de productiviteit tijdens buitendienststellingen. Verder zullen we de modernste machines inzetten om op een veilige en efficiënte manier meer werk te verzetten in minder tijd.”

Naast technologische vooruitgang benadrukte Weijtmans het belang van het inspireren en motiveren van jongeren om een carrière in de spoorsector na te streven. Op vrijdag werden in Roosendaal dan ook talloze jongeren verwelkomd voor de Rail Cargo Rally, georganiseerd door het voorlichtingsbureau Rail Cargo information Netherlands. Ruim tachtig studenten en stagiaires hadden zich aangemeld voor deze rally waarbij ze per trein diverse deelnemers aan de Raildagen bezochten om meer te leren over de veelbelovende mogelijkheden binnen de spoorsector.

De organisatie kijkt terug op een geslaagde eerste editie van de Raildagen op locatie Roosendaal, waarbij zowel vakmensen als nieuwsgierige bezoekers uit de omgeving de kans kregen om de spoorsector te ervaren in al zijn glorie. Het evenement benadrukte niet alleen de innovatieve en duurzame aard van de spoorwegindustrie, maar ook de beloftevolle toekomst voor de sector, dankzij voortdurende technologische vooruitgang en de betrokkenheid van jonge talenten.

Onderwerpen:

DualInventive

2 reacties op “Spoorfestival in Roosendaal toont het spoor als innovatieve en duurzame sector”

A C F Sierts|20.09.23|12:50

Het spoor is qua innovatie primair op de techniek gericht, veel minder op de processen, nog minder op innovatie van het vervoersproduct, en vrijwel niet op de wensen van de (nog-niet-)klant. Dat verklaart volledig de zwakke concurrentiepositie van spoor tov auto en vliegtuig: de innovatie is vrijwel niet eindklant-gericht.

Thomas Ploegers|20.11.23|14:27

nee hoor dat is juist

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.