Tweede Kamer

Tweede Kamer: kabinet moet zakelijke treinreizen meer stimuleren

Bron: Tweede Kamer

Het kabinet moet bedrijven stimuleren om meer zakelijke reizen met de trein te doen. Voor zakelijke reizen van 700 kilometer of minder zou het spoor de norm moeten worden, vindt een meerderheid van de Tweede Kamer.

De partijen die het voorstel deden, merken op dat voor rijksambtenaren de regel al is dat de trein de norm is voor reizen tot acht uur, maar dat veel bedrijven nog niet zo’n regel kennen. Het voorstel van GroenLinks werd gesteund door onder meer de SP, D66, de Partij voor de Dieren en de VVD.

Analyse vliegdata grote werkgevers

Ze verwijzen naar een onderzoek van de Coalitie Anders Reizen en Natuur en Milieu, die de vliegdata van acht grote werkgevers analyseerden, waaronder Aegon, Eneco en de NS. Daaruit bleek dat 43 procent van de vliegreizen afstanden van minder dan 700 kilometer betrof.

Uit de analyse blijkt dat deze bedrijven over 2019 een totale reisbehoefte hadden van bijna 13.000 vliegreizen. In 43 procent van deze vliegreizen betrof het een bestemming op minder dan 700 kilometer en voor 23 procent was dat minder dan 400 kilometer. Voor zakelijk reizen tussen 400 en 700 kilometer gaat het om bestemmingen als Kopenhagen, Berlijn, Zürich en de Engelse industriesteden als Manchester en Birmingham. Voor reizen naar bestemmingen tot 400 kilometer gaat het om Hamburg, Parijs of Londen.

Bron: MvG/ANP

Lees ook:

Welke rol internationale treinverbindingen zullen spelen in de keuze om klimaatvriendelijker te reizen wordt op 23 juni behandeld tijdens de internationale railconferentie van RailTech Europe in Utrecht.

U las zojuist één van de premium artikelen gratis.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start abonnement

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

1 reactie op “Tweede Kamer: kabinet moet zakelijke treinreizen meer stimuleren”

Eric Struch|06.04.22|11:39

Niet afstand maar reistijd (per trein) zou het criterium moeten zijn.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Tweede Kamer: kabinet moet zakelijke treinreizen meer stimuleren | SpoorPro.nl