Wunderline

Deutsche Bahn wil voor de zomer de eerste Wunderline-planning voorleggen

Wunderline

Deutsche Bahn wil de uitbreiding van de zogenaamde Wunderline tussen Groningen en Bremen voortzetten en voor de zomer documenten ter goedkeuring van een eerste baanvak voorleggen aan de Federale Spoorwegautoriteit.

Tegelijkertijd wordt gewerkt aan de wederopbouw van de Friesenbrücke bij Weener over de Eems. Nadat eind 2015 een vrachtschip bij een aanvaring de spoorbrug vernielde, is er geen doorlopende treinverbinding meer tussen Groningen en Bremen.

De werkzaamheden aan het traject beginnen in het najaar van 2023 en worden afgerond samen met de bouw van de nieuwe Friesenbrücke bij de wijziging van de dienstregeling in 2024/2025. Beide bouwprojecten zijn complex en gecoördineerd, zegt Stefan Wey, Wunderline-subprojectmanager bij DB Netz AG. “Zonder de Wunderline gaat er geen trein over de Friesenbrücke.”

173 kilometer lang

De tweetraps uitbreiding en opwaardering van de bestaande 173 kilometer lange spoorlijn tussen Bremen en Groningen wordt de Wunderline genoemd – het grootste deel ligt aan de Duitse kant. Het project heeft als doel om treinreizigers snellere treinverbindingen te bieden.

In een eerste fase wordt de reistijd tussen de twee steden vanaf 2024 teruggebracht van 2:43 uur naar 2:28 uur. Na een tweede uitbreidingsfase tegen 2030, zou de reis slechts 2:13 uur moeten duren.

Verbeteren van economische ontwikkeling en leefbaarheid

De provincie Groningen, Land Niedersachsen en Vrije Hanzestad Bremen willen met investeringen in de Wunderline tussen Groningen en Bremen de economische ontwikkeling en de leefbaarheid van de noordelijke grensregio verder verbeteren.

Met de verbeteringen aan de treinverbinding tussen Groningen en Bremen moet er vanaf 2024 een tijdswinst van 17 minuten te behalen zijn tussen de provinciehoofdstad en het Duitse Leer. Voorwaarde is wel dat de nieuwe spoorbrug ter vervanging van de Friesenbrücke bij Weener op tijd gereed is.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Hendriëlle de Groot

1 reactie op “Deutsche Bahn wil voor de zomer de eerste Wunderline-planning voorleggen”

Ron Swart|10.01.22|13:12

Dat de DB na zes jaar eindelijk is begonnen met het slopen van de brug over de Eems is te gek voor woorden. Kostbare tijd is verloren gegaan om de bevolking in de omgeving van de Wunderline een goed ov-product te bieden om zo de leefbaaarheid te bevorderen.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.