Locomotief NMBS trein Belgie Antwerpen

NMBS schrapt kleine honderd treinen vanwege personeelstekort

Foto: Marieke

NMBS gaat tijdelijk ongeveer honderd treinen per dag schrappen vanwege personeelstekort. De Belgische spoorvervoerder kampt met een hoog ziekteverzuim, onder meer vanwege het stijgend aantal coronabesmettingen. 

Op een totaal van 3.800 dagelijkse treinen wordt ongeveer 2,5 procent geschrapt, wat neerkomt op 95 treinen. Vorige week maandag schrapte de NMBS al een twintigtal spitstreinen van en naar Brussel. Vanaf maandag 6 december komen daar dagelijks zo’n honderd treinen bij.

“De tijdelijke schrapping in het treinaanbod moet ervoor zorgen dat reizigers kunnen blijven rekenen op een transparant, overzichtelijk aanbod dat beantwoordt aan hun mobiliteitsnoden. NMBS zal de treinsamenstelling van het bestaande aanbod overigens waar nodig versterken om het comfort van de klant te verzekeren”, aldus de vervoerder.

Vanwege de coronamaatregelen is het aantal treinreizigers in België gedaald naar 70 procent van het aantal reizigers voor de coronacrisis. In september en oktober kwam de reizigersfrequentie nog op 80 procent uit in vergelijking met het aantal voor de pandemie. “NMBS zal haar essentiële rol, zoals van haar wordt verwacht, onverminderd blijven uitvoeren. Iets wat ze al doet sinds het begin van de coronacrisis en ondanks de zware financiële impact van een maximaal treinaanbod.”

Uitbreiding treindiensten in vervoersplan 2021-2022

Naast het schappen van treindiensten op sommige lijnen is de NMBS bezig met het uitbreiden van het aantal treindiensten in het kader van het vervoersplan 2021-2022. Dit nieuwe vervoersplan gaat op 12 december in en is onderdeel van een driejarenplan.

Zustervakblad RailTech.be meldt dat er een nieuwe IC-verbinding tussen Hasselt en Antwerpen Centraal op weekdagen komt. Ook wordt het aanbod naar Amsterdam Centraal vergroot. De IC-treinen Brussel-Zuid – Den Haag/Amsterdam rijden voortaan zowel doordeweeks als in he weekend naar  Amsterdam Centraal.

Daardoor zullen er tussen Brussel en Amsterdam voortaan zestien in plaats van twaalf IC-treinen per dag rijden, in beide richtingen. Deze treinen stoppen ook in Mechelen, Antwerpen Berchem, Antwerpen Centraal en Noorderkempen. Reizigers naar Den Haag kunnen overstappen in Breda of Rotterdam.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.