Intercity en tractor botsen op spoorwegovergang bij Breezand

Een NS-intercity is woensdagmiddag op een beveiligde spoorwegovergang bij het Noord-Hollandse Breezand op een tractor gebotst. De trekker stond volgens onbevestigde berichten met pech op de overgang. Zowel het treinstel als tractor liepen flinke schade op.

Een woordvoerder van ProRail kon woensdag niet bevestigen of de tractor inderdaad met pech stond. Wel dat de bestuurder tijdig het voertuig kon verlaten.

Door de aanrijding lag het treinverkeer tussen Schagen en Den Helder enige tijd stil. De passagiers van de trein zijn door ProRail en NS met bussen geëvacueerd. ProRail incidentenbestrijding heeft de hulpverleners ter plaatse geassisteerd. Er vielen geen gewonden, maar de trein kon als gevolg van de aanrijding niet verder. Ook de tractor moest door de politie worden weggesleept.

VolkerRail gaat schade herstellen

Diezelfde middag is door ProRail de schade in kaart gebracht, waarna VolkerRail aan de slag is gegaan om de schade te herstellen. Schade was er met name aan de kast voor de elektriciteitsvoorziening, aldus ProRail. Het treinverkeer is vervolgens ook weer opgestart, ondanks dat de reparatiewerkzaamheden aan de installaties toen nog aan de gang waren.

In 2020 kwam bij Hooghalen in de provincie Drenthe een 58-jarige NS-machinist om het leven na een botsing met een trekker.

In het onderzoeksrapport naar aanleiding van het ongeval werd geconstateerd dat er op bepaalde overwegen voor lange en/of zware voertuigen te weinig tijd is om over te steken.  De Onderzoeksraad concludeerde in 2016 na een dodelijk ongeval in Dalfsen, waarbij een machinist van Arriva om het leven kwam bij een botsing met een hoogwerker, dat er een procedure moet worden ingericht voor weggebruikers die zonder extra informatie niet kunnen oversteken.

Ook gaf de Raad als aanbeveling mee om een alarmeringssysteem te implementeren, waarmee een overweggebruiker in problemen alarm kan slaan en dat machinisten gewaarschuwd worden voor een geblokkeerd spoor.

Lees meer:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

1 maand gratis proefabonnement

Auteur: Nick Augusteijn

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.