Conducteurs van de NMBS op station Gent Sint-Pieters

‘Europees Jaar van het Spoor moet vanwege corona worden verlengd’

CER, EIM en UNIFE hebben om verlenging van het Europees Jaar van het Spoor gevraagd, omdat de coronapandemie volgens de spoororganisaties het volledige potentieel van de ontwikkeling van het spoorvervoer belemmert. De partijen hebben een een open brief hierover gestuurd aan de voorzitters van het Europees Parlement, de Europese Raad en de Europese Commissie.

“Als enthousiaste initiatiefnemers van het Europees Jaar van het Spoor kunnen we slechts constateren dat de beperkende maatregelen rondom het coronavirus de volledige ontplooiing van de activiteiten om het spoor te promoten, belemmert. We dringen er daarom bij u op aan om te overwegen dit uitstekende initiatief te verlengen tot december 2022 om er aan het einde een nog groter succes van te kunnen maken”, stellen ze vast.

Financiële middelen

In het kader van de Europese Green Deal is het Europees Jaar van het Spoor volgens de organisaties een prachtige en unieke kans om het spoor te promoten. Dit is de reden waarom de spoorwegverenigingen en vele andere betrokkenen enorme financiële middelen hebben uitgetrokken om dit initiatief te steunen.

“CER, EIM en Unife waren van plan een dichte reeks initiatieven te gaan implementeren die bedoeld waren om het maximale uit het Europees Jaar van het Spoor te halen”, schrijven ze. Veel van deze ontwikkelingen moeten echter worden gewijzigd, opnieuw gepland of misschien zelfs geannuleerd.

Connecting Europe Express

Een voorbeeld hiervan is de Connecting Europe Express, een tentoonstellingstrein die in juni zijn reis in Lissabon begint en vijf weken later in Parijs aankomt, met een reeks evenementen gepland in alle hoofdsteden waar de trein stopt. “Door de pandemie heeft CER zijn vertrek in september 2021 moeten plannen”, luidt de brief.

Daarnaast zijn EIM- en Unife-leden en Europese spoorbedrijven begonnen met het plannen en organiseren van evenementen en campagnes. Deze zullen echter niet in volledigheid kunnen worden uitgevoerd vanwege nationale gezondheids- en veiligheidsmaatregelen en onderliggende reisbeperkingen. “Deze activiteiten zijn echter nodig om de voordelen van investeringen in fysieke en digitale spoorinfrastructuur voor de samenleving en de economie te laten zien.”

Gevolgen coronapandemie

“In 2020 had niemand kunnen voorzien dat de pandemie zo lang zou duren, en de gevolgen die dit nu met zich meebrengt kunnen voorspellen. Het is nu helaas duidelijk dat onze collectieve inspanningen in gevaar komen door een pandemie die het onmogelijk maakt om enige zekerheid te hebben over de mogelijkheid om fysieke evenementen en andere openbare bijeenkomsten te organiseren”, schrijven de organisaties.

“In feite is er een zeer concreet risico dat geplande evenementen moeten worden uitgesteld totdat de situatie verbetert of zelfs worden geannuleerd, en dat de toegewezen middelen tevergeefs worden uitgegeven. Dat is iets wat we ons niet kunnen veroorloven in een tijd waarin de spoorwegen al enorme verliezen lijden door Covid-19.

“Tegen deze achtergrond roepen we alle EU-instellingen en de lidstaten op om het Europees Jaar van het Spoor te verlengen tot december 2022 om het beste uit dit waardevolle initiatief te halen en het een groot succes te maken.”

Lees ook:

Auteur: Majorie van Leijen

Majorie van Leijen is redacteur van SpoorPro.nl en het internationale vakblad voor professionals in het spoorgoederenvervoer RailFreight.com.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.