Treinstation Breda, foto: René de Wit

Rover vreest uitgeklede dienstregeling bij versoberde steun voor het OV

Reizigersvereniging Rover vreest dat die dienstregeling wordt uitgekleed als de steun aan vervoerders versobert. Staatssecretaris Stientje van Veldhoven verwacht voor 1 juli 2021 met een besluit te komen over een verlenging van de beschikbaarheidsvergoeding OV (BVOV). Mogelijk wordt dit een versoberde vorm.

De BVOV is inmiddels verlengd tot 1 september 2021 en daar is een bedrag van 370 miljoen euro voor gereserveerd. Om ook voor het laatste kwartaal van dit jaar tot een passende beschikbaarheidsvergoeding te komen, werken vervoerders en (decentrale) overheden op dit moment aan een transitieplan.

In het voorgestelde transitieplan van de Metropoolregio Rotterdam Den Haag wordt een verhoging van de OV-tarieven als mogelijke maatregel genoemd als aanvullende steun of snel herstel van reizigersaantallen uitblijft.

Verminderd aanbod

Rover spreekt vrijdag van het risico op “hogere tarieven of een verminderd aanbod” als gevolg van onvoldoende financiële steun vanuit de overheid. “Dat betekent dat de reiziger de rekening gepresenteerd krijgt”, aldus Rover-directeur Freek Bos.

De beschikbaarheidsvergoeding is er om ervoor te zorgen dat OV-bedrijven ook tijdens de coronacrisis kunnen blijven rijden, ondanks het fors lagere reizigersaantal. Rover stelt dat er naast financiële steun ook maatregelen nodig zijn om de reizigers terug het OV in te krijgen. Volgens Bos kan dat onder meer door lagere BTW op bus- en treinkaartjes.

Transitieplan voor 1 april

Het transitieplan van de vervoerders moet voor 1 april uitgewerkt zijn en dient samen met de corona-ontwikkelingen als uitgangspunt voor de besluitvorming over het vierde kwartaal, die zoals gezegd voor 1 juli afgerond moet zijn. Vervoerders en overheden hadden aangedrongen op een deadline, om zo op tijd hun dienstregelingen voor de tweede helft het jaar te kunnen vaststellen.

Voor de eerste helft van 2021 was een BVOV geraamd van 740 miljoen euro. Met de aanvullende 370 miljoen euro komt het beschikbare budget op 1,11 miljard euro. Voor 2020 was door het kabinet reeds een bedrag van 1,5 miljard euro beschikbaar gesteld.

Lees meer:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Nick Augusteijn

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.