
Siemens-topman Busch uit kritiek op opsplitsingsplannen Deutsche Bahn
Siemens-topman Roland Busch heeft kritiek geuit op de plannen van de politieke partijen FDP en de Groenen om het staatsbedrijf Deutsche Bahn op te splitsen. Hij vreest dat een hervorming van de spoorwegen door politieke conflicten jaren gaat duren en het spoor lam zal leggen.
Het hoofd van de Siemens Group gaf op de jaarlijkse persconferentie in München aan dat het logischer is om op andere zaken te focussen en investeringsprojecten te versnellen, meldt de krant Der Spiegel. Hij pleit voor een uitbreiding van de infrastructuur en digitalisering van het spoor zodat “20 procent meer uit het spoor gehaald kan worden”.
Opsplitsing Deutsche Bahn
De FDP en de Groenen hebben twee modellen voorgesteld voor de reorganisatie van de spoorwegen in de coalitieonderhandelingen. Een model voorziet in een juridische, personele en budgettaire scheiding van netwerk en operatie onder de paraplu van een holdingmaatschappij. In het tweede scenario wordt de infrastructuur ondergebracht in een organisatie die gericht is op het algemeen belang en wordt het langeafstands-, regionale en vrachtverkeer geprivatiseerd. De partijen willen de concurrentie en het spoorvervoer bevorderen om de CO2-uitstoot te verminderen.
Busch begrijpt niet waarom je “iets moet opbreken dat nu werkt”. Het langeafstandsvervoer, waarin het spoor bijna een monopoliepositie heeft, is goed voor slechts zo’n vijf miljard euro aan omzet, terwijl er in het streekvervoer al concurrentie bestaat, betoogde Busch.
Strijd rondom liberalisering spoor
De Duitse monopoliecommissie heeft onlangs de partijen aan de formatietafel opgeroepen om het beheer van het spoornetwerk en de exploitatie te scheiden. Volgens de commissie is dat noodzakelijk om het spoorvervoer concurrerender te maken. Er is al een hevige strijd ontstaan rondom de opslitsingsplannen, waarbij de spoorwegvakbond EVG heeft opgeroepen tot demonstraties. Ook partij SPD is tegen een echte breuk.
Siemens levert hogesnelheidstreinen als de ICE, seintechniek en elektrificatie voor het spoor, maar bedient ook concurrenten van het staatsbedrijf.
Lees ook:
- Monopoliecommissie roept op werk te maken van concurrentie op Duits spoor
- Spoororganisaties willen splitsing Deutsche Bahn
- Monopoliecommissie: brengt scheiding aan tussen DB’s infrastructuur en operatie
U las zojuist één van de gratis premium artikelen.
Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een gratis proefabonnement af en
krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.
Bent u al abonnee?