ProRail-directeur Pier Eringa

Pier Eringa krijgt zetel in Raad van Bestuur Infrabel

Pier Eringa treedt toe tot de Raad van Bestuur van de Belgische spoorbeheerder Infrabel. Hij wordt een van de twee onafhankelijke bestuurders in de Raad van Bestuur. Naast een Nederlandstalige bestuurder is er ook Franstalige, namelijk Virginie Wislez.

Eringa was van tussen april 2015 en maart 2019 president-directeur van ProRail, de Nederlandse tegenhanger van Infrabel. Hij koos met zijn vertrek naar verluidt eieren voor zijn geld, omdat de spoorbeheerder zou worden omgevormd naar een zelfstandig bestuursorgaan (zbo). In deze vorm is ProRail beter aan te sturen door het ministerie. Toen hij aan het roer stond van de spoorbeheerder, lag hij regelmatig met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat overhoop.

Transdev Nederland

Vervolgens stond hij ruim anderhalf jaar aan het hoofd van Transdev Nederland, waar hij in maart dit jaar opstapte. Hij verweet politiek Den Haag destijds een gebrek aan ambitie, terwijl er de komende jaren flink aan het openbaar vervoer getrokken moet worden wil het de concurrentie met het wegvervoer aan kunnen. De zorg dat hij in dat klimaat te weinig kon doen voor de reizigers, doet hem uiteindelijk opstappen. “In dit speelveld is het onmogelijk iets extra voor de reiziger te leveren.”

Tegenwoordig is Eringa als voorzitter betrokken bij het samenwerkingsverband Next Generation Infrastructures (NGinfra). Deze groep vertegenwoordigt Alliander, Port of Rotterdam, ProRail, Rijkswaterstaat, Schiphol Group en Vitens. Vorige maand pleitte Eringa namens NGinfra voor de een commissaris voor infrastructuur. Die moet als schakel tussen de betrokken partijen de grote infrastructurele uitdagingen in Nederland gaan begeleiden.

Lees meer:

Auteur: Nick Augusteijn

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Pier Eringa krijgt zetel in Raad van Bestuur Infrabel | SpoorPro.nl
ProRail-directeur Pier Eringa

Pier Eringa krijgt zetel in Raad van Bestuur Infrabel

Pier Eringa treedt toe tot de Raad van Bestuur van de Belgische spoorbeheerder Infrabel. Hij wordt een van de twee onafhankelijke bestuurders in de Raad van Bestuur. Naast een Nederlandstalige bestuurder is er ook Franstalige, namelijk Virginie Wislez.

Eringa was van tussen april 2015 en maart 2019 president-directeur van ProRail, de Nederlandse tegenhanger van Infrabel. Hij koos met zijn vertrek naar verluidt eieren voor zijn geld, omdat de spoorbeheerder zou worden omgevormd naar een zelfstandig bestuursorgaan (zbo). In deze vorm is ProRail beter aan te sturen door het ministerie. Toen hij aan het roer stond van de spoorbeheerder, lag hij regelmatig met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat overhoop.

Transdev Nederland

Vervolgens stond hij ruim anderhalf jaar aan het hoofd van Transdev Nederland, waar hij in maart dit jaar opstapte. Hij verweet politiek Den Haag destijds een gebrek aan ambitie, terwijl er de komende jaren flink aan het openbaar vervoer getrokken moet worden wil het de concurrentie met het wegvervoer aan kunnen. De zorg dat hij in dat klimaat te weinig kon doen voor de reizigers, doet hem uiteindelijk opstappen. “In dit speelveld is het onmogelijk iets extra voor de reiziger te leveren.”

Tegenwoordig is Eringa als voorzitter betrokken bij het samenwerkingsverband Next Generation Infrastructures (NGinfra). Deze groep vertegenwoordigt Alliander, Port of Rotterdam, ProRail, Rijkswaterstaat, Schiphol Group en Vitens. Vorige maand pleitte Eringa namens NGinfra voor de een commissaris voor infrastructuur. Die moet als schakel tussen de betrokken partijen de grote infrastructurele uitdagingen in Nederland gaan begeleiden.

Lees meer:

Auteur: Nick Augusteijn

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.