Manu Lageirse Transdev

Manu Lageirse benoemd tot nieuwe algemeen directeur Transdev

Manu Lageirse is benoemd tot nieuwe algemeen directeur van Transdev. Enkele maanden geleden nam hij als operationeel directeur de werkzaamheden van Pier Eringa al over, die in maart opstapte als topman van het vervoersbedrijf. De belangrijkste prioriteit bij het bedrijf ligt volgens Lageirse op dit moment om het openbaar vervoer in stand te houden. (Geen abonnee en wilt u dit artikel toch lezen? Klik dan hier)

“Het zal jaren duren voordat het openbaar vervoer op het oude niveau zal komen. We hebben het OV met 10 procent afgeschaald. Dat was voor een deel ook nodig.” Volgens de topman komt er binnenkort duidelijkheid van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat over eventuele steunmaatregelen voor 2022. “Als hier meer duidelijkheid over is, dan kunnen we meer gaan sturen en een langetermijnvisie uitwerken.”

Kansen sector

Volgens Lageirse is het een periode met heel veel risico’s maar tegelijkertijd ook heel veel kansen. “In de afgelopen twaalf maanden zijn we samen met het Rijk, opdrachtgevers, en vervoerders in de stad en streek samen op zoek gegaan naar oplossingen. We hopen dat we dit ook de komende tijd kunnen doorzetten, ook met vakbonden en reizigersorganisaties.”

Kansen zijn volgens de topman het verder spreiden van de spits en het koppelen van regiotaxi met het openbaar vervoer, wat “nu nog twee gescheiden werelden zijn”. “Het is belangrijk om de kansen zoveel mogelijk te benutten en ondertussen het OV zo veel mogelijk in stand te houden. We hopen dat er vanuit het ministerie een gezonde regeling komt om deze periode te overbruggen.”

Volgens hem moet er ook kritisch worden gekeken naar de aanbestedingen in het vervoer, want de verwachte reizigersinkomsten zullen voorlopig nog wel tegenvallen. Vanwege de dunne marges kunnen vervoerders tegenvallende resultaten niet goed opvangen, verwacht Lageirse.

Loopbaan

Lageirse is sinds juni 2019 operationeel directeur bij Transdev Nederland. Hij werkte van 2015 tot 2018 als hoofd inkoop en procesmanager en hoofd prestatie en techniek bij Transdev in Parijs. Lageirse was van maart 2009 tot mei 2015 algemeen directeur van Veolia. Na het verlies van de Limburgse OV-concessie werd Veolia samen samen met Connexxion ondergebracht onder Transdev Nederland, waarna de bestuurder in Parijs aan de slag ging.

Na het vertrek van Lageirse stonden achtereenvolgens Bart Schmeink en Pier Eringa aan de leiding van het bedrijf. Pier Eringa leidde het bedrijf van september 2019 tot maart 2021, maar vertrok, omdat zijn taken vanwege de coronacrisis te veel waren verschoven.

Lees ook:

Oud ProRail-directeur Pier Eringa stapt op bij Transdev Nederland

Onderwerpen: ,

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.