Tram RET bij station Rotterdam Centraal

Siemens gaat met NS, HTM en RET MaaS-platform ontwikkelen

Foto: Marieke van Gompel

Siemens Mobility gaat met NS, HTM en RET, de drie vervoerders die samen de joint venture RiVier vormen, een contract sluiten voor de ontwikkeling van een landelijk Mobility as a Service-platform (MaaS). Het MaaS-platform wordt in het najaar van 2021 opgeleverd. 

Het platform maakt het mogelijk voor mobiliteitsaanbieders om de planning, boeking en betaling van een gecombineerde reis met verschillende vervoerswijzen in één app te integreren.

MaaS-platform

De technologische kern van het MaaS-platform wordt geleverd door Siemens Mobility-dochterondernemingen Hacon en eos.uptrade. Het platform wordt ontwikkeld als een open ecosysteem dat te koppelen is aan bestaande en nieuwe apps van de MaaS leveranciers.

De initiatiefnemers roepen MaaS- en mobiliteitsaanbieders op om mee te doen, zodat reizen met het openbaar vervoer, deelfiets, auto, scooter en taxi beter op elkaar aansluit en overzichtelijker wordt. “De pandemie verandert ons gedrag”, zegt RET-directeur Maurice Unck namens RiVier. “We werken, leren en reizen flexibeler: in tijd, plaats en keuze van het vervoermiddel. Daarom investeren we juist nu in de beste reismogelijkheden voor consumenten. We verlagen de drempel om een reis met meerdere vervoermiddelen eenvoudig digitaal te plannen, boeken en betalen.”

Duurzaamheid

Met het MaaS-platform kunnen mobiliteitsaanbieders hun diensten beter afstemmen op de behoeften van reizigers en hun vlootmanagement optimaliseren. De verwachting is dat MaaS voordelen heeft op het gebied van duurzaamheid, omdat vanwege het gemak van het gebruik van OV of deeloplossingen mensen de auto vaker zullen laten staan.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.