ERTMS Strukton in aanleg bij Zevenaar, foto: Tjitske Sluis

Documenten programmadossier ERTMS per ongeluk online gezet

Door een fout bij ProRail zijn tussen 17 mei en 6 juni onbedoeld vertrouwelijke documenten gedeeld via de website van het programma ERTMS. De documenten zijn in deze periode tussen de 13 tot 21 keer gedownload. Toegang tot vier van de documenten kunnen het gelijke speelveld van aanbestedingen beïnvloeden, meldt staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur in een brief aan de Tweede Kamer.

De documenten uit het programmadossier betreffen de aanbesteding- en contracteringstrategie, het risicodossier, de realisatieplanning en de rapportage stakeholderwensen. Het programmadossier ERTMS is op 17 mei in een documentenbibliotheek geplaatst van de www.ertms-nl.nl. Gedacht werd dat alleen een beheerder van de site met een wachtwoord toegang had tot dit deel van de site. Later bleek dat deze documenten ook toegankelijk waren voor derden.

ProRail heeft de staatssecretaris laten weten dat door de documenten met alle relevante partijen te delen tijdens aanbestedingen de schijn van concurrentievoordeel kan worden voorkomen.

Overige documenten

Naast de documenten uit het programmadossier waren twee opdrachtbrieven aan ProRail, het samenwerkingsconvenant en het convenant met NS vindbaar. Volgens ProRail en de staatssecretaris vormen deze documenten geen risico, omdat de definitieve documenten na ondertekening openbaar zouden worden gemaakt.

Verder was ook het cybersecuritykader te vinden. Volgens Van Veldhoven is “de algemene stelregel geen informatie over dit onderwerp te delen”. Uit toetsing van de Nationale Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid in opdracht van ProRail blijkt dat de “openbaarmaking voor dit specifieke document laag is”. De bewindsvrouw geeft aan de menselijke fout te betreuren. “ProRail heeft mij toegezegd de procedures aan te scherpen om de kans op herhaling nog verder te verkleinen”, aldus de bewindsvrouw.

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.