Kantoor Inktpot ProRail Utrecht, foto: ProRail

‘Geen prijsverhoging door omvorming ProRail’

De Tweede Kamer wil niet dat de omvorming van ProRail tot zelfstandig bestuursorgaan (zbo) leidt tot een prijsverhoging voor spoorvervoerders en reizigers. De Kamer heeft dinsdag een motie daartoe van CDA, D66 en ChristenUnie aangenomen.

De motie werd vorige week door CDA-Kamerlid Mustafa Amhaouch ingediend en ondersteund door Tweede Kamerleden Stieneke van der Graaf van ChristenUnie en Rob Jetten van D66. Ze beargumenteren dat een prijsverhoging negatieve gevolgen zou kunnen hebben op reizigersaantallen en spoorgoederenvervoer. Dat terwijl het spoor volgens hen juist met het oog op duurzaamheid en het klimaat een belangrijke troef is. Daarnaast verwachten zij dat eventuele compensatie van btw-heffingen in strijd is met Europese regels over ontoelaatbare staatssteun.

Waarschuwing

Diverse spoorexperts waarschuwden tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer in januari dat de omvorming van ProRail kan leiden tot een doorberekening van de kosten aan de gebruikers van het spoor. Volgens voorzitter Aart Klompe van KNV Spoorgoederenvervoer komt de CO2-reductie, waar het spoor een belangrijke bijdrage aan levert, hiermee onder druk te staan. Bovendien zijn hogere kosten volgens hem nadelig voor de concurrentiekracht van het Nederlandse spoorgoederenvervoer.

Lees ook:

Onderwerpen: , , , , ,

Auteur: Carlijn Kruidhof

Carlijn Kruidhof is redacteur bij SpoorPro, RailTech en RailFreight. Ze schrijft ook voor de andere vakbladen van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.