Hans Alders benoemd als president-commissaris bij ProRail

Hans Alders is benoemd als president-commissaris van ProRail. Hij volgt daarmee Michiel Boersma op die deze functie sinds 1 februari 2010 invulde. Volgens staatssecretaris Mansveld van Infrastructuur en Milieu is de grote bestuurlijke ervaring en het publieke profiel van Alders “van grote waarde voor spoorbeheerder ProRail”. Naast Boersma treedt Claudia Zuiderwijk ook terug als commissaris.

Alders heeft verschillende bestuurlijke functies vervuld. Zo was hij minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieu (1989-1994) en Commissaris van de Koningin (1996-2007) in de provincie Groningen. Nu is hij onder meer voorzitter van Energie-Nederland en voorzitter van het pensioenfonds voor zorg en welzijn (PFZW). Ook is hij voorzitter van de Alderstafels voor de vliegvelden, Schiphol, Eindhoven en Lelystad.

Publieke belangen

Het ministerie van Infrastructuur en Milieu is aandeelhouder van ProRail. In de Lange Termijn Spooragenda heeft staatssecretaris Mansveld laten weten dat ProRail zich meer moet gaan richten op de publieke belangen. Het kabinet zal ProRail steviger aansturen op deze maatschappelijke verantwoordelijkheid.

Mansveld vult haar zeggenschap bij het benoemen van bestuurders en commissarissen van ProRail actiever in dan voorheen. De benoeming van Hans Alders is daarvan is een voorbeeld. De benoeming van Alders, die op 1 juli aan de slag gaat als President-Commissaris, heeft plaatsgevonden op voordracht van de Raad van Commissarissen en op aanbeveling van het ministerie.

Commissaris

De opvolger van Claudia Zuiderwijk als commissaris moet nog worden benoemd. Daarnaast wordt nog een geschikte kandidaat gezocht voor de nieuwe functie van goederencommissaris.

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.