NMBS, trein

Treinen in België steeds minder vaak op tijd

Het treinverkeer in België is steeds minder vaak op tijd. In november reed nog geen 80 procent van de treinen zonder of met minder dan zes minuten vertraging. Dat blijkt uit cijfers van Infrabel, het Belgische ProRail. De organisatie geeft aan dat met man en macht wordt gewerkt aan verbetering van de treindiensten.

In oktober van dit jaar reed nog 80.4 procent van de treinen op tijd of met een vertraging van minder dan zes minuten. Toen al sprak Infrabel van een dieptepunt. In november dook het cijfer echter nog verder omlaag naar 79,1 procent. Ook in vergelijking met november 2012 is het aantal vertragingen toegenomen. Toen reed 82,2 procent van de treinen nog op tijd of met beperkte vertraging.

Problemen

Als gekeken wordt naar het aantal reizigers dat niet op tijd arriveerde, loopt het percentage nog verder op. Als treinen met veel passagiers zwaarder meetellen dan voertuigen met weinig reizigers, komt het percentage uit op 75,3 procent.

Oorzaken van de problemen zijn volgens Infrabel onder meer het materieel van de NMBS, de Belgische NS. Ook storingen aan de infrastructuur doen een duit in het zakje. Volgens een woordvoerder is ruim een derde van de vertragingen en meer dan de helft van de uitgevallen treinen veroorzaakt door ‘derden’, bijvoorbeeld koperdieven of personen op het spoor.

Stiptheid

Tussen de diverse lijnen is veel verschil in stiptheid. Op de lijn Antwerpen-Centraal – Brussel-Noord – Charleroi-Zuid reden de treinen het vaakst op tijd (80,9 procent). Helemaal onderaan staat de lijn Herstal – Doornik. Slechts zes op de tien treinen kwam daar op tijd aan.

Auteur: Tom van Gurp

Tom van Gurp is redacteur van SpoorPro en Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.