Samenwerking ProRail en TU Delft voor beter gebruik spoor

Spoorbeheerder ProRail wil met hulp van de Technische Universiteit Delft beter gebruik maken van het huidige spoornetwerk. Daarom sloten beide organisaties vorige week een samenwerkingsovereenkomst tijdens het symposium RailaHead. “Op het gebied van bijvoorbeeld onderhoud, logistiek, veiligheid en geluidsoverlast kunnen we nog stappen zetten”, licht ProRail-directeur Marion Gout toe. “En de TU Delft kan ons daar goed bij assisteren.”

Gout denkt daarbij niet alleen aan de ‘spoorhardware’, maar ook aan serious gaming en simulaties. “We zijn in Utrecht bezig geweest met de doorstroming van het centraal station. Samen met machinisten en treindienstleiders zijn we gaan kijken hoe de rails moeten liggen. Daar gebruiken we die simulaties en serious games bij. Het voordeel is dat we nu samen met de gebruikers, de machinisten en treindienstleiders, het spoor hebben aangepast. Dat zorgt ook voor tevredenheid bij hen.”

Spoornetwerk

“We kunnen meer halen uit het huidige spoornetwerk, ook in de spitsuren”, meldt Gout. “We willen daarom met nieuwe spoorconcepten komen. Daar zijn jonge mensen voor nodig.” Welke spoorconcepten dat zijn, deelt ProRail nog niet mee. Wel geeft het bedrijf aan dat beide ondertekenaars 8,6 miljoen euro investeren in wetenschappelijk onderzoek en de ontwikkeling van masteronderwijs op het gebied van rail.

ProRail wil zich in sneltreinvaart ontwikkelen als high tech bedrijf. “Binnen een paar jaar willen we die stap hebben gezet en een stabieler en beter product aanbieden. Maar daar hebben we wel de nieuwe generatie bij nodig. ProRail is een bedrijf dat jonge goede mensen wil. Ook dat is een reden om te kiezen voor samenwerking met de TU Delft.” Naast een overeenkomst met de universiteit werkt ProRail ook samen met TNO en Rijkswaterstaat.

Tom van Gurp

Auteur: Tom van Gurp

Tom van Gurp is redacteur van SpoorPro en Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Samenwerking ProRail en TU Delft voor beter gebruik spoor | SpoorPro.nl

Samenwerking ProRail en TU Delft voor beter gebruik spoor

Spoorbeheerder ProRail wil met hulp van de Technische Universiteit Delft beter gebruik maken van het huidige spoornetwerk. Daarom sloten beide organisaties vorige week een samenwerkingsovereenkomst tijdens het symposium RailaHead. “Op het gebied van bijvoorbeeld onderhoud, logistiek, veiligheid en geluidsoverlast kunnen we nog stappen zetten”, licht ProRail-directeur Marion Gout toe. “En de TU Delft kan ons daar goed bij assisteren.”

Gout denkt daarbij niet alleen aan de ‘spoorhardware’, maar ook aan serious gaming en simulaties. “We zijn in Utrecht bezig geweest met de doorstroming van het centraal station. Samen met machinisten en treindienstleiders zijn we gaan kijken hoe de rails moeten liggen. Daar gebruiken we die simulaties en serious games bij. Het voordeel is dat we nu samen met de gebruikers, de machinisten en treindienstleiders, het spoor hebben aangepast. Dat zorgt ook voor tevredenheid bij hen.”

Spoornetwerk

“We kunnen meer halen uit het huidige spoornetwerk, ook in de spitsuren”, meldt Gout. “We willen daarom met nieuwe spoorconcepten komen. Daar zijn jonge mensen voor nodig.” Welke spoorconcepten dat zijn, deelt ProRail nog niet mee. Wel geeft het bedrijf aan dat beide ondertekenaars 8,6 miljoen euro investeren in wetenschappelijk onderzoek en de ontwikkeling van masteronderwijs op het gebied van rail.

ProRail wil zich in sneltreinvaart ontwikkelen als high tech bedrijf. “Binnen een paar jaar willen we die stap hebben gezet en een stabieler en beter product aanbieden. Maar daar hebben we wel de nieuwe generatie bij nodig. ProRail is een bedrijf dat jonge goede mensen wil. Ook dat is een reden om te kiezen voor samenwerking met de TU Delft.” Naast een overeenkomst met de universiteit werkt ProRail ook samen met TNO en Rijkswaterstaat.

Tom van Gurp

Auteur: Tom van Gurp

Tom van Gurp is redacteur van SpoorPro en Nieuwsblad Transport.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.