Botsing goederentreinen Godinne

Minder doden, wel meer botsingen en ontsporingen op EU-spoor

Het aantal personen gedood bij spoorwegongevallen (zelfdodingen niet inbegrepen) is voor het eerst sinds 2006 onder de 1200 gebleven in de 28 EU-landen. Het aantal botsingen en ontsporingen is sinds die tijd echter wel voor het eerst toegenomen. Dat blijkt uit het overzicht van de EU-gegevens spoorwegveiligheid van het Europees Spoorwegbureau (ERA). Deze instantie is in 2006 begonnen met het bijhouden van dit soort statistieken.

Er werden in totaal 2068 significante spoorwegongevallen gemeld in de 28 EU-landen in 2012. Het aantal ernstige ongevallen is met 7 procent is gedaald ten opzichte van een jaar eerder. Er waren echter wel meer ongevallen in de categorieën botsingen, ontsporingen en ongevallen op spoorwegovergangen.

Spoorwegen

Uit de door de nationale veiligheidsinstanties van de lidstaten verzamelde gegevens blijkt dat 1.133 mensen werden gedood. Nog eens 1016 raakten ernstig gewond bij de spoorwegen in de 28 EU-landen in 2012. Dat is het laagste aantal ooit gemeten.

Deze positieve trend werd gedreven door een aanzienlijke daling verkeersdoden onder onbevoegden (653 personen gedood in 2012, dat is 58 procent van alle dodelijke slachtoffers). Er waren 36 passagiers en 46 werknemers onder de dodelijke slachtoffers in 2012, samen goed voor 7 procent van alle verkeersdoden op Europese spoorwegen.

Overlijdensrisico

Het overlijdensrisico voor passagiers aan boord van de treinen blijft dus laag: 0,11 doden per miljard reizigerskilometers over de afgelopen drie jaar. Dit is net zoveel als het risico onder vliegtuigpassagiers, en ongeveer de helft van het risico onder buspassagiers in Europa. Zelfmoorden op het spoor worden separaat gerapporteerd en horen niet bij spoorwegveiligheid statistieken. Ze zijn gestegen sinds 2008 met een gemiddelde jaarlijkse stijging van 4 procent. Er waren 2997 zelfmoorddoden gemeten  op de EU-spoorwegen in 2012.

Het aantal ongevallen op overwegen zag in 2012 een stijging van 11 procent jaar-op-jaar. Dit vormt een belangrijk deel van het totale aantal ernstige ongevallen. De lidstaten hebben gemeld dat 373 gebruikers van spoorwegovergangen werden gedood en 336 raakten ernstig gewond in een totaal van 573 ongevallen op meer dan 114.120 spoorwegovergangen in de EU. Het aantal slachtoffers onder overstekende mensen (doden en ernstig gewonden) steeg met 20 procent in 2012. Dat betekent een omkering in de dalende trend die werd geregistreerd in de afgelopen vijf jaar. In 2011 daalde dat aantal slachtoffers bij spoorwegovergangen nog met 20 procent.

Volume

Verkeersvolumes tonen een vlakke tendens, met een bescheiden stijging van 1 procent in passagiers- kilometers en 3 procent daling van de goederentreinkilometers. Passagierstreinen reden 3,25 miljard kilometer in 2012; dit vertegenwoordigt 79 procent van alle treinkilometers.

De spoorwegveiligheidgegevens zijn verzameld door het Europees Spoorwegbureau sinds 2006 binnen de zogenaamde Common Safety Indicators (CSI), geïntroduceerd door bijlage I van de richtlijn spoorwegveiligheid. De lidstaten hebben een wettelijke verplichting om hun CSI -gegevens aan het Agentschap uiterlijk op 30 september in te dienen van het voorgaande jaar.

statistieken, ongeluk, trein, ongeval, spoorweg

statistieken, ongeluk, trein, ongeval, spoorweg, dodelijk

Auteur: Bart Pals

Bart Pals is hoofdredacteur van Nieuwsblad Transport, een zusteruitgave van SpoorPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.