Minister, Melanie, Schultz van Haegen, Infrastructuur

ProRail ziet af van deel bonus over 2011

De Raad van Commissarissen van ProRail ziet af van het toekennen het resterende deel van de bonus over 2011. Dat schrijft minister Schultz van Haegen in een brief aan de Tweede Kamer.Er zou nog 6 procent van de in totaal 16 procent variabele beloning moeten worden uitgekeerd. De Raad van Commissarissen van ProRail ziet nu af van het resterende deel over 2011.

De minister geeft aan waardering voor het besluit te hebben. 

“Hoewel zich in 2011 zelf geen noemenswaardige verstoringen hebben voorgedaan op het spoor heeft de Raad van Commissarissen van ProRail er voor gekozen om de winterweerperikelen en ICT-storing van begin dit jaar te betrekken in haar beoordeling.” Ze concludeert dat ProRail hiermee “rekening houdt met de gevoelens in de samenleving”.

Variabele beloning

De raad van commissarissen heeft voorgesteld om van de variabele beloning van 16 procent de helft mee te nemen in de vaste beloning. Schultz van Haegen heeft ook daarmee ingestemd. Nadat ProRail eind april van dit jaar het jaarverslag over 2011 uitbracht, werd de indruk gewekt dat ProRail de gehele beloning in het salaris zou opnemen. Volgens de minister was deze conclusie onjuist en zou zij daarvoor ook niet haar goedkeuring geven. Geen bonus voor president-directeur

Het uitgangspunt blijft volgens de minister dat de Wet Normering Topinkomens (WNT) leidend is voor de maximale beloning. Ook president-directeur Marion Gout-van Sinderen ontvangt volgens Schultz van Haegen geen bonus. Zowel Gout-van Sinderen als de Operationeel directeur Paul Dirix zijn binnen de WNT-normen aangesteld in 2011, aldus de minister. 


Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.