Marion Gout ProRail

Gout: ProRail moet eigen mentaliteit veranderen

ProRail moet haar eigen mentaliteit veranderen en deskundigheid van buitenaf vaker betrekken in de besluitvorming. Dat zei Marion Gout-Van Sinderen president-directeur van ProRail tijdens de conferentie ‘Dag van de Rail’ in Nieuwegein. 

Gout wil externe expertise-bureaus alsmede de Technische Universiteiten meer gaan betrekken als adviesorganen binnen de besluitvorming. Als voorbeeld gaf ze de verbeteringen aan het spoortraject Arnhem-Winterswijk aan, waar ProRail en de regionale vervoerder er niet geheel uitkwamen.

Extern bureau

Pas nadat een extern bureau werd ingeschakeld werden stappen ondernomen. “Het kan wel eens voorkomen dat beide partijen vastzitten en er niet meer gezamenlijk uitkomen. Om dan allerlei vertragingen te voorkomen is het niet verkeerd om een externe partij in te schakelen”, aldus Gout.

De ProRail-directeur wil bovendien dat er een algehele mentaliteitsverandering binnen de spoorsector komt. ” Als het gaat om reistijden, spoorverbetering maar vooral ook om veiligheid draagt de hele sector hiervoor verantwoordelijkheid”, sprak ze op de Dag van Rail.

Mentaliteit

Ze stak daarbij ook de hand in eigen boezem. “Wij moeten afstappen van de mentaliteit van ‘het kan wel eens misgaan, dat calculeren we gewoon in.’ Die tijden zijn voorbij. We moeten streven naar nul vermijdbare ongevallen en nul vermijdbare storingen.”

“Als we daarbij externe analisten kunnen gebruiken moeten we dat niet uitsluiten. We moeten openstaan voor aanbevelingen van buitenaf.” In dat kader is ProRail druk doende de dienstregeling 2013 door te lichten om ongevallen zoals in Amsterdam te voorkomen.

Zwitserland

Om tot een nog beter spoor te komen heeft ProRail zich ten doel gesteld om het Zwitsers spoor, dat als beste in Europa te boek staat, te evenaren of zelfs te overtreffen. “Wij zijn nu nog een goede tweede in Europa maar onze ambitie is om de Zwitsers te verslaan op dit gebied”, aldus Gout.

 

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

1 reactie op “Gout: ProRail moet eigen mentaliteit veranderen”

Ton van der Leij|03.07.12|14:19

Ben het met Marion gedeeltelijk eens, ze zal toch nog wat meer op de werkvloer moeten komen en eens een goede inventarisatie uitvoeren omtrent deze problematiek. Er zit zoveel kennis en kunde binnen de organisatie maar wordt door besluiteloosheid teniet gedaan, Het advies wat ik wil geven luister naar de werkvloer en laat de tussen lagen met rust en geef duidelijke opdrachten met een duidelijk budget en manouvreer niet van links naar rechts we hebben met elkaar toch maar een doel.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Gout: ProRail moet eigen mentaliteit veranderen | SpoorPro.nl
Marion Gout ProRail

Gout: ProRail moet eigen mentaliteit veranderen

ProRail moet haar eigen mentaliteit veranderen en deskundigheid van buitenaf vaker betrekken in de besluitvorming. Dat zei Marion Gout-Van Sinderen president-directeur van ProRail tijdens de conferentie ‘Dag van de Rail’ in Nieuwegein. 

Gout wil externe expertise-bureaus alsmede de Technische Universiteiten meer gaan betrekken als adviesorganen binnen de besluitvorming. Als voorbeeld gaf ze de verbeteringen aan het spoortraject Arnhem-Winterswijk aan, waar ProRail en de regionale vervoerder er niet geheel uitkwamen.

Extern bureau

Pas nadat een extern bureau werd ingeschakeld werden stappen ondernomen. “Het kan wel eens voorkomen dat beide partijen vastzitten en er niet meer gezamenlijk uitkomen. Om dan allerlei vertragingen te voorkomen is het niet verkeerd om een externe partij in te schakelen”, aldus Gout.

De ProRail-directeur wil bovendien dat er een algehele mentaliteitsverandering binnen de spoorsector komt. ” Als het gaat om reistijden, spoorverbetering maar vooral ook om veiligheid draagt de hele sector hiervoor verantwoordelijkheid”, sprak ze op de Dag van Rail.

Mentaliteit

Ze stak daarbij ook de hand in eigen boezem. “Wij moeten afstappen van de mentaliteit van ‘het kan wel eens misgaan, dat calculeren we gewoon in.’ Die tijden zijn voorbij. We moeten streven naar nul vermijdbare ongevallen en nul vermijdbare storingen.”

“Als we daarbij externe analisten kunnen gebruiken moeten we dat niet uitsluiten. We moeten openstaan voor aanbevelingen van buitenaf.” In dat kader is ProRail druk doende de dienstregeling 2013 door te lichten om ongevallen zoals in Amsterdam te voorkomen.

Zwitserland

Om tot een nog beter spoor te komen heeft ProRail zich ten doel gesteld om het Zwitsers spoor, dat als beste in Europa te boek staat, te evenaren of zelfs te overtreffen. “Wij zijn nu nog een goede tweede in Europa maar onze ambitie is om de Zwitsers te verslaan op dit gebied”, aldus Gout.

 

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

1 reactie op “Gout: ProRail moet eigen mentaliteit veranderen”

Ton van der Leij|03.07.12|14:19

Ben het met Marion gedeeltelijk eens, ze zal toch nog wat meer op de werkvloer moeten komen en eens een goede inventarisatie uitvoeren omtrent deze problematiek. Er zit zoveel kennis en kunde binnen de organisatie maar wordt door besluiteloosheid teniet gedaan, Het advies wat ik wil geven luister naar de werkvloer en laat de tussen lagen met rust en geef duidelijke opdrachten met een duidelijk budget en manouvreer niet van links naar rechts we hebben met elkaar toch maar een doel.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.