Onderzoek naar privatisering overheidsdiensten van start

De parlementaire onderzoekscommissie van de Eerste Kamer is maandag begonnen met een onderzoek naar privatisering en verzelfstandiging van overheidsdiensten, waaronder de Nederlandse Spoorwegen.

In de komende twee weken zijn openbare gesprekken gepland met onder meer oud-ministers Gerrit Zalm, Annemarie Jorritsma en Willem Vermeend, voormalig senatoren en volksvertegenwoordigers en ambtenaren. Met de gesprekken wil de commissie meer inzicht krijgen in overwegingen die een rol speelden bij het besluit om overheidsorganisaties op afstand van de overheid te zetten. Oud-vicepresident van de Raad van State Herman Tjeenk Willink stond de commissie als eerste te woord.Hij oordeelde dat de democratische rechtsstaat verzwakt is als gevolg van het besluit meer overheidsdiensten te privatiseren.

Eindrapport dit najaar

De commissie is eind vorig jaar ingesteld en staat onder voorzitterschap van senator Roel Kuiper. In oktober of november van dit jaar verwacht de commissie haar eindrapport naar de Eerste Kamer te sturen. Doel is om de kwaliteit van de toekomstige parlementaire besluitvorming te ondersteunen en te verbeteren.

Ter voorbereiding op het parlementair onderzoek heeft een tijdelijke commissie ongeveer een jaar geleden al een rapport uitgebracht met daarin een nadere uitwerking met voorstellen voor onderzoeksvragen en –methoden.

Auteur: Yvonne Ton

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.