metro budapest

Boedapest start met aanleg nieuwe metroverbinding

In de Hongaarse hoofdstad Boedapest zijn deze week de voorbereidende werkzaamheden gestart voor de bouw van een nieuwe 2,6 kilometer lange metrotunnel. Deze tunnel gaat straks de buitenwijken ten noorden en ten zuiden van de stad met elkaar en met het centrum verbinden.

“We zijn aan het graven: de voorbereidende werken aan de nieuwe tunnel door de binnenstad van de toekomstige metrolijn 5 zijn gestart nabij het Nationaal Museum in Boedapest”, schrijft Dávid Vitézy, directeur van projectontwikkelaar BFK dat in overheidshanden is.

Nederlands tintje

De nieuwe tunnel maakt deel uit van een veelomvattend plan voor het openbaar vervoer in Boedapest. Een grootschalige uitbreiding van het OV-netwerk en renovatie van de stations en andere knooppunten moet voor een flinke capaciteitsuitbreiding zorgen. Daarmee moet ook een alternatief worden geboden voor het congestie veroorzakende autoverkeer in binnenstad. Bij het plan is onder meer het Nederlandse architectenbureau UNStudio betrokken, bekend van de Erasmusbrug en station Arnhem.

Calvijnplein

De toekomstige tunnel gaat de voorstedelijke spoorlijnen H6 en H7 verbinden met met het belangrijkste OV-knooppunt van de stad: het Calvijnplein (Kálvin tér). De H6 en H7 zijn op dit moment de enige twee overgebleven voorstedelijke spoorlijnen zonder directe overstap naar het metrosysteem. De bouw van de nieuwe 2,6 km lange tunnel van Közvágóhíd naar Kálvin tér moet hier verandering in brengen. Reizigers krijgen dan de mogelijkheid om rechtstreeks over te stappen op metro 3 en 4.

Het project zal naar verwachting zeven tot tien jaar in beslag nemen en de eerste renovatiewerkzaamheden aan het spoor beginnen in 2023. De oude rijtuigen van het HÉV-netwerk worden bij die gelegenheid ook vervangen door moderne treinen met lage vloer en airconditioning. De eerste treinen worden in 2023 geleverd en de verwachting is dat de volledige vloot in 2025 is vervangen.

Lees ook: Boedapest start haalbaarheidsonderzoek metrotunnel

Auteur: Paul van den Bogaard

Paul van den Bogaard is redacteur van SpoorPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.