Hoekse Lijn

Fout in beveiligingssoftware nieuwe tegenvaller voor Hoekse Lijn

Tegenslag blijft de Hoekse Lijn achtervolgen. Er zijn opnieuw problemen met de software, meldt de Rotterdamse wethouder Adriaan Visser in een brief aan de gemeenteraad. Of dat wederom vertraging oplevert, zoals al vele malen is gebeurd, moet blijken in de voortgangsrapportage over de maand januari die volgende week naar de raad gaat.

In de rapportage over december liet Visser weten dat de ombouw van de voormalige spoorlijn tussen Schiedam en Hoek van Holland tot lightrail-verbinding op zijn vroegst eind maart in gebruik genomen zou kunnen worden, een maand later dan de voorgaande melding. Dat zou bovendien alleen lukken mits er geen nieuwe tegenslagen zouden opdoemen. Die zijn er nu toch.

Testrit

Veel hangt van de beveiligingssoftware. Als de software later klaar is, kunnen allerlei vervolgstappen ook nog niet of pas later gebeuren. De softwareleverancier heeft opnieuw een opleveringsdatum niet gehaald. In december schreef Visser dat de leverancier op 24 december de definitieve veiligheidsverklaring zou leveren. Dat is niet gelukt, blijkt nu, omdat er bij het testen van de software een fout aan het licht kwam. Toen de metro tijdens een testrit de overweg Deltaweg in Maassluis passeerde, was de overweg niet geheel gesloten.

De leverancier bekijkt nu waar de fout precies zit en of het probleem zich ook bij andere overwegen kan voordoen. Visser weet nog niet hoe lang dat gaat duren en wat de tegenvaller voor gevolgen heeft voor de planning. Volgende week – in week 4 – ontvangt de gemeenteraad een nieuwe voortgangsrapportage, waarin die vragen beantwoord zullen worden.

De testrit heeft overigens geen gevaren opgeleverd voor het verkeer volgens de wethouder. Bij testritten worden verkeersregelaars ingezet, die in de gaten houden dat het verkeer bij een overweg pas weer doorrijdt als de metro is gepasseerd.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Yvonne Ton

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.