Metrostation, Londen

Uitrol monitoringssysteem Strukton over metronetwerk Londen

Metrostation, Londen

Na een geslaagde pilot op de stations Loughton en Waterloo, wordt het Preventief Onderhoud- en Storingsdiagnosesysteem (POSS) van Strukton verder uitgerold over het Londense metronetwerk. Op 4 maart is er gestart met de aansluiting van 64 wissels op het POSS-monitoringsysteem. Vanaf september dit jaar staan er nog 29 wissels ingepland.

De uitrol bij London Underground is tot stand gekomen door nauwe samenwerking tussen Strukton en Siemens UK (voorheen Invensys Rail en Westinghouse Rail Systems). Het voormalige Westinghouse had een nieuwe wisselsteller ontwikkeld, de ‘Surelock’, en wilde dit in combinatie met een monitoringsysteem aanbieden aan London Underground.

Test

Na een positieve test met een POSS-testwissel bij de fabriek in Chippenham, tekenden Strukton en Westinghouse in 2010 een samenwerkingscontract. De samenwerking tussen London Underground, Siemens en Strukton leidde tot het voorkomen van wisselstoringen dankzij effectieve POSS-meldingen en hersteladviezen.

Na verschillende pilots werd ook station Hainault in 2013 met het systeem uitgerust. Vanwege de zeer nauwe tunnels op grote diepte en de grote passagiersaantallen, heeft London Underground zeer strenge eisen. Inmiddels zijn de wisselstellers met POSS-monitoring toegelaten op het Londense metronetwerk. In maart van dit jaar kon worden gestart met de daadwerkelijke installatie van het systeem.

Monitoring

POSS kan gebruikt worden voor onder andere monitoring van bijvoorbeeld wissels, treindetectie, wisselverwarming en civiele objecten. Het wordt veel toegepast voor assetmanagement. POSS is inmiddels het grootste wisselmonitoringsysteem in de wereld. De monitoringgegevens zijn toegankelijk via internet. Experts kunnen de situatie vanaf elke gewenste plek online bewaken en de data gebruiken voor preventief onderhoud.

POSS registreert alles wat afwijkt van de norm en herkent daardoor afwijkingen voordat deze tot een storing leiden. De onderhoudsorganisatie hoeft pas in actie te komen zodra er een afwijking blijkt te zijn.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.