Siemens, metro's, Riyadh

Siemens levert rollend materieel voor Saudisch metroproject

Für insgesamt 1,5 Milliarden Euro liefert Siemens für die Hauptstadt Riad eine schlüsselfertige Bahnanlage für zwei fahrerlose U-Bahnlinien. Mit sechs Linien und einer Gesamtlänge von 175 Kilometern soll ein hochmodernes U-Bahnsystem gebaut werden. Siemens stattet Linie 1 und 2 der sechs Linien mit Inspiro-Zügen, Elektrifizierung sowie Signal- und Kommunikationstechnik für den fahrerlosen Betrieb aus. For […]

Het Duitse Siemens gaat als onderdeel van een consortium een bijdrage leveren aan het grote metroproject in de Saudische hoofdstad Riyadh. Siemens levert het rollende materiaal (74 metrovoertuigen), systemen voor signalering en aandrijving en is verantwoordelijk voor de integratie van de systemen voor twee metrolijnen met een lengte van 63 kilometer. Het gaat om een opdracht van 1,5 miljard  euro.

In Riyadh wordt op dit moment een onbemande metronetwerk aangelegd van in totaal 176 kilometer lang met 87 stations. Het gaat om ‘s werelds langste metrosysteem in ontwikkeling.

Metro’s

Siemens gaat 74 Inspiro metro’s leveren voor het nieuwe metronetwerk. Deze voertuigen met een aluminium carrosserie zijn ontworpen voor een topsnelheid van 90 kilometer per uur en zijn aangepast voor het klimaat van de regio. Zo heeft de airconditioning van de metro’s een zeer hoge capaciteit. Ook hebben de bogies, remmen en deuren speciale afsluiters en filters om tegen te gaan dat te veel zand in de voertuigen komt.

De signalisering en het treinbeïnvloedingssysteem zorgt er voor dat de treinen tijdens de spits met een interval van 90 seconden kunnen werken. Deze frequentie zorgt ervoor dat het systeem 21.000 passagiers per uur kan afhandelen.

Consortium

Siemens heeft een consortium gevormd met het Amerikaanse bedrijf Bechtel en twee lokale bedrijven. Ook het Nederlandse Strukton is via een consortium betrokken bij het metroproject. Strukton gaat meebouwen aan drie van de zes lijnen van het volledig automatisch en onbemand metrosysteem dat daar wordt aangelegd.

Openbaar vervoer

Riyadh heeft momenteel een bevolkingaantal van 5,7 miljoen inwoners, naar verwachting zal dit in 2030 toegenomen zijn tot 8,3 miljoen. De metro biedt een oplossing voor de dagelijkse verkeersproblemen: voor de 7,4 miljoen dagelijkse woon-werkverkeer bewegingen wordt in slechts twee procent van de gevallen gebruik gemaakt van het openbaar vervoer.

De oplevering van het metronetwerk staat gepland voor 2018. 

Het totale contract is ter waarde van zes miljard euro en is in opdracht van Arriyadh Development Autority.

Lees ook:

Strukton bouwt mee aan langste metronetwerk ter wereld

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.