Hyperloop-plan van Europese Commissie krijgt handen op elkaar

Studententeams tijdens de European Hyperloop Week2022, ProMedia

In het jaarlijkse wetgevings- en werkprogramma van de Europese Commissie wordt komend jaar werk gemaakt van een wetgevend kader voor hyperloop, zo blijkt uit de plannen die eerder deze maand opgestuurd zijn naar het Europees parlement. Verschillende hyperloop-spelers hebben verheugd gereageerd.

“We zullen voorstellen voor een wetgevend kader voor hyperloop, zodat we deze duurzame hogesnelheidsoplossing kunnen faciliteren”, aldus de Commissie, die in 2023 ook werk wil maken van de verduurzaming van het goederenvervoer.

Tim Houter van Hardt Hyperloop reageerde op LinkedIn opgetogen over de plannen van de Commissie. Hij spreekt van een “uitstekende stap voor hyperloop”. “Een wetgevend kader is van groot belang voor de slagingskansen van de hyperloop.”

Het Hyperloop Development Program, een publiek-privaat samenwerkingsverband van het ministerie van Economie, het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, de provincie Groningen en de industrie, deelt in het enthousiasme.

“We zijn blij met deze aankondiging, ook namens onze leden. We kijken ernaar uit om samen met iedereen in het ecosysteem het hyperloop-netwerk te realiseren”.

Przemek Ben Paczek, ceo en medeoprichter van het Poolse Nevomo, een bedrijf dat zich specialiseert in de ontwikkeling van MagRail, spreekt van een “historische kans” nu de Commissie serieus werk wil maken van wetgeving. “Dit zal de ontwikkeling van de technologie in een stroomversnelling brengen en een bijdrage leveren aan de ambitieuze CO2-doelstellingen van de EU. Belangrijker nog, het zal er voor zorgen dat Europa de wereldwijde hub voor ultra-hogesnelheidsvervoer wordt.

De Europese Commissie maakte eerder deze maand tevens bekend dat het een Europese Waterstofbank wil op zetten, om zo 3 miljard euro aan investeringen mogelijk te maken. Hiermee moeten onder meer de vraag en aanbod in balans worden gebracht.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Nick Augusteijn

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.