Digital Automatic Coupling DAC

Europese standaard in digitale automatische koppeling (DAC) wordt Scharfenberg-variant

De Scharfenberg-koppeling is geselecteerd als de toekomstige digitale automatische koppeling (DAC) door het Europese DAC-leveringsprogramma. Deze koppeling moet de standaard worden voor het Europese spoorgoederenvervoer.

Alle goederentreinen in Europa moeten over tien jaar zijn uitgerust met dezelfde DAC. Dit zou onder meer moeten leiden tot 40 procent meer capaciteit op rangeerterreinen. In de volgende fase moet het definitieve ontwerp van de koppelingskop bepaald worden, waarbij interoperabiliteit en operationele prestaties voorop staan.

Uit het testprogramma van de afgelopen maanden zijn door ongeveer 100 experts van het European DAC Delivery Program (EDDP) een groot aantal ontwerpen beoordeeld. Daaruit werden een tweetal Scharfenberg-koppeling geselecteerd en een Schwab-koppeling, afkomstig van respectievelijk Dellner Couplers, J.M. Voith SE & Co. KG en de Wabtec Corporation. Uiteindelijk viel de Schwab-variant af en blijven de twee Scharfenberg koppelingen over.

Volgende fase

Die bedrijven zullen tijdens de volgende fase van het programma met voorstellen komen om aan de resterende DAC-eisen te voldoen. Hiervoor zal de EDDP de de DAC-specificatie en compatibiliteits- en veiligheidsinterfaces verder ontwikkelen. Ook andere fabrikanten zullen hieraan meewerken.

In het goederenvervoer per spoor in Europa worden al meer dan 100 jaar bijna uitsluitend schroefkoppelingen gebruikt. Deze worden volledig handmatig aan- en afgekoppeld. Om de wagons te koppelen wordt een beugel van 20 kg op de haak van de volgende trolley geplaatst. De koppeling wordt vervolgens opgespannen door een schroefverbinding achter de beugel aan te draaien. Een DAC verbindt goederenwagons automatisch met elkaar. Het maakt een mechanische verbinding tussen de wagons zonder handmatig werk door het rangeerpersoneel.

Lees meer:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Paul van den Bogaard

Paul van den Bogaard is redacteur van SpoorPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.