Class 313 ETCS testtrein van Network Rail, foto: Network Rail

Video: interoperabiliteit van ATO over ETCS met succes getest in Engeland

Foto: Network Rail

Het publiek-private samenwerkingsverband Shift2Rail Joint Undertaking heeft eerder deze maand een toelichting gegeven op een uitgebreide Automatic Train Operation-test, uitgevoerd op een sectie van het spoor tussen Cambridge en Londen van Network Rail. Uit de test moest de interoperabiliteit van ATO over ETCS blijken.

Dat is volgens de betrokken gelukt. Het zes weken durende testprogramma werd eind vorig jaar al afgerond. Daarbij zijn zes scenario’s doorlopen, waarbij een veelvoud aan ATO-functionaliteiten getest zijn. Bijvoorbeeld automatisch stoppen waar dat moet en hoe om te gaan met secties zonder stroom. Tevens is er een programma uitgevoerd waarbij werd afgeweken van de ingestelde route.

Testprogramma’s

De testprogramma’s zijn stuk voor stuk ’s nachts uitgevoerd, om ervoor te zorgen dat reizigers er geen hinder van zouden ondervinden. De tests werden gecoördineerd vanuit de ETCS National Integration Facility van Network Rail in Hertfordshire.

De interoperabiliteit is belangrijk, omdat de betrokken partijen door middel van dit project de ATO-systemen zo willen uitdenken dat ze op elke trein in Europa toepasbaar zijn en dat elke vervoerder of infrabeheerder ermee kan werken. Om die reden is er ook getest met zogeheten ATO Tracksides en ATO Onboards van verschillende leveranciers.

Tenslotte is er aandacht geweest voor het inbouwen van ATO-systemen in een ouder treinstel. Daarbij werd de kennis en ervaring ingeroepen van transporttechnologiebedrijf AŽD Praha, dat in Tsjechië vergelijkbare tests heeft uitgevoerd.

De bevindingen worden opgenomen in de CCS TSI 2022, het technische document waarin de exacte voorwaarden en specificaties voor interoperabiliteit beschreven staan. Bij het testprogramma waren naast Network Rail ook bedrijven als Alstom, Siemens en Thales betrokken.

Bekijk hier de video van het testprogramma:

Lees meer:

U las zojuist één van de premium artikelen gratis.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start abonnement

Auteur: Nick Augusteijn

Nick Augusteijn is chef redactie van SpoorPro en de RailTech-titels.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Video: interoperabiliteit van ATO over ETCS met succes getest in Engeland | SpoorPro.nl
Class 313 ETCS testtrein van Network Rail, foto: Network Rail

Video: interoperabiliteit van ATO over ETCS met succes getest in Engeland

Foto: Network Rail

Het publiek-private samenwerkingsverband Shift2Rail Joint Undertaking heeft eerder deze maand een toelichting gegeven op een uitgebreide Automatic Train Operation-test, uitgevoerd op een sectie van het spoor tussen Cambridge en Londen van Network Rail. Uit de test moest de interoperabiliteit van ATO over ETCS blijken.

Wilt u dit artikel lezen?

Word nu SpoorPro Premium Abonnee en krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start abonnement

Overzicht alle abonnementen

Auteur: Nick Augusteijn

Nick Augusteijn is chef redactie van SpoorPro en de RailTech-titels.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.