Lineas sluit nieuwe overnames na IRP niet uit

De Belgische spoorgoederenvervoerder kondigde vorige week de overname van private spoorvervoerder Independent Rail Partner (IRP) aan. Dat er op korte termijn meer overnames volgen, sluit Arno Deursen, operationeel manager Nederland bij Lineas niet uit. In de uitzending van SpoorProTV vertelde hij dat het het bedrijf de ogen openhoudt voor groeimogelijkheden.

“We kijken altijd naar mogelijkheden, zowel organische groei als door middel van overnames. We gaan zeker groeien in Nederland en de rest Europa, vooral in markten als Frankrijk, Duitsland en Nederland”, aldus Deursen. Hij kon echter nog niet uitweiden over details en lopende onderhandelingen. Op de korte termijn kijkt Lineas echter eerder naar partnerschappen dan overnames in landen zoals Roemenië, Polen, Zweden en het Verenigd Koninkrijk”, zo vertelde algemeen directeur Geert Pauwels onlangs in gesprek aan zustervakblad RailFreight.com.

Eigen hoofdkantoor

De overname van IRP was eveneens een stap in het realiseren van Europese groeiambities. “Een stap waar we ontzettend blij mee zijn”, zegt Deursen. “Met deze overname kunnen we onze klanten nog beter bedienen.” Lineas telt in Nederland 33 werknemers en drie eigen locomotieven in de haven. Daar komen met de overname 35 man personeel en 12 locomotieven bij. Het IRP-kantoor in Zwijndrecht wordt het hoofdkwartier van Lineas in Nederland, waar de lokale tak van het bedrijf eerst nog vanuit Antwerpen opereerde.

Verder blijft IRP als onafhankelijke entiteit opereren, maar dan met een andere managing director, licht Deursen toe. “Daar waar we een grote efficiëntie kunnen realiseren, zullen we in de operatie uiteraard de samenwerking zoeken”. De huidige directie van IRP, die bestaat uit Luc Peulen en Roland van Roosendaal, blijft de komende maanden nog aan om de integratie met Lineas in goede banen te leiden. Daarna nemen zij afscheid van het in 2011 door hen opgerichte bedrijf en dochteronderneming VRP.

Bekijk hier het interview met Arno Deursen:

Samenwerking

Voor de klanten van de bedrijven wijzigt er niets, verzekert Deursen. De service, structuur en aanspreekpinten blijven dezelfde, maar IRP-klanten hebben nu wel de mogelijkheid om aan te sluiten op het internationale Green Xpress Network van Lineas. Onlangs breidde Lineas dit netwerk uit met verbindingen naar Vorarlberg en Polen, waarmee het netwerk in totaal 23 bestemmingen in heel Europa met elkaar verbindt.

Het betekent tevens dat IRP en Lineas hun personeel en locomotieven zullen blijven blijven verhuren aan derden, waaronder de concurrentie. “Samenwerking kan de sector alleen maar sterker maken”, verzekert Deursen.

Lees ook:

  • Geert Pauwels: Overname Rotterdamse spooroperator volgende stap in groeistrategie
  • Lineas breidt frequentie Antwerpen-Rotterdam uit en voegt nieuwe verbinding met haven Moerdijk toe
  • NMBS verkoopt resterend belang in Lineas
  • Voorbereidingen met volledig zelfrijdende rangeerloc gestart
  • Lineas start verbinding tussen Antwerpen en Duitse ‘vierlandenregio’ 

    Banner SpoorProTV groot

Auteur: Nick Augusteijn

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.