Een lawine heeft het spoor tussen Goarshausen en Kestert geblokkeerd, foto: ANP

Spoorvervoer rechter Rijnoever gestremd door lawine

Het spoorvervoer via de rechteroever van de Rijn in Duitsland ligt stil als gevolg van een lawine bij het plaatsje Kestert in de Duitse deelstaat Rheinland-Pfalz. Gevallen puin blokkeert het spoor.

Het getroffen traject is een van de drukste routes voor het spoorvervoer in Europa en maakt deel uit van de Rijn-Alpen-corridor tussen Rotterdam en Genua. Ook Bundesstrasse 42, die ter plekke langs het spoor loopt, is gestremd. Volgens Deutsche Bahn worden de goederentreinen zoveel mogelijk via de spoorlijn op de linkeroever van de Rijn omgeleid.

Rotsverschuiving

De rotsverschuiving gebeurde niet ver van de beroemde Lorelei-rots bij Sankt Goarshausen. Daar zorgde in 2013 het omslaan van de chemicaliëntanker ‘Waldhof’ voor een wekenlange stremming van de scheepvaart op de Rijn. De lawine veroorzaakte geen gewonden. Ook zijn er geen voertuigen of treinen beschadigd geraakt.

Het is nog onduidelijk hoe lang de stremming gaat duren. Een woordvoerder van Deutsche Bahn heeft laten weten ‘dat een betrouwbare voorspelling van de beschikbaarheid van de route waarschijnlijk aan het eind van de week kan worden gegeven’. Dochter DB Cargo heeft gezegd dat de stremming gevolgen heeft voor zeker vijfhonderd treinen.

Overvloedige regenval

Volgens een politiewoordvoerder moet de bewuste helling zo snel mogelijk worden ‘gezekerd’, omdat het risico bestaat dat er nog meer rotsen naar beneden komen. ‘Zodra dat is gebeurd, kunnen het spoortracé en de weg met zwaar materieel worden vrijgemaakt en kan het puin worden verwijderd. Het doel is om de route zo snel mogelijk weer beschikbaar te maken’, aldus de woordvoerder.

De lawine is waarschijnlijk het gevolg van overvloedige regenval. Geologen hebben vastgesteld dat de plek waarvan de rotsen afkomstig zijn instabiel is, en dat het nodig is om losse rotsplaten ‘op gecontroleerde wijze te laten wegglijden’.

Volgens een woordvoerder van een ingenieursbureau voor bouw-geologie dat bij het onderzoek is betrokken, hebben specialisten al een pad gemaakt naar de instabiele helling. Ze hebben touwen aangebracht waarlangs ze zich kunnen laten zakken. Het idee is om spleten en holtes in het terrein op te vullen met zogenoemde hydraulische kussens, waar de rotsplaten overheen zouden moeten glijden, melden Duitse media.

Stremming Rijn-Alpencorridor

Vier jaar geleden was de Rijn-Alpencorridor maandenlang gestremd bij Rastatt, zo’n 200 kilometer zuidelijker in het Rijndal. Oorzaak was toen een grondverzakking, waardoor het spoor ter plekke vernieuwd moest worden. Een onderzoeksbureau uit Hamburg becijferde dat die stremming de logistieke sector meer dan twee miljard euro kostte.

Volgens de onderzoekers moesten toen elke dag ruim honderdvijftig treinen omrijden, waardoor vervoerders in totaal bijna een miljard euro schade zouden hebben geleden. Daar kwam nog eens bijna 800 miljoen euro bij doordat verladers en producenten hun lading te laat kregen en omdat ze extra kosten moesten maken om de logistieke keten in stand te houden. Elders in het bedrijfsleven kwam daar nog 308 miljoen euro bij.

Bekijk hier een video van de rotsverschuiving:

Lees ook:

Welke lessen zijn er te leren uit de afsluiting van de Rijn-Alpencorridor?

Auteur: Rob Mackor

Rob Mackor is redacteur van Nieuwsblad Transport, een zusteruitgave van SpoorPro.

2 reacties op “Spoorvervoer rechter Rijnoever gestremd door lawine”

Rian van der Borgt|18.03.21|19:24

Kestert ligt op de *rechter* Rijnoever. Links en rechts bij rivieren moet je altijd in de stroomrichting van de rivier bekijken.

Teko Salverda|18.03.21|22:42

En dit is bij de Rijn in DE des te gemakkelijker, in tegenstelling tot de Rhône, die in FR van noord naar zuid loopt.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.