Spoorverbinding Antwerpen, LORO, Lineas

Coronasteun: België verlaagt tijdelijk gebruikersvergoeding spoorinfra

Spoorverbinding Antwerpen, LORO, Lineas

Als financiële ondersteuningsmaatregel voor de spoorgoederensector hanteert de Belgische regering tot 30 juni een verlaagd tarief voor goederentreinen en vervallen annulerings- en reserveringskosten. De steunregeling geldt met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2021.

Met deze maatregel ondersteunt de Belgische overheid spoorgoederenvervoerders voor een totaalbedrag van 6,8 miljoen euro om de aanhoudende pandemie het hoofd te bieden. De steunregeling was een voorstel van vicepremier en minister van mobiliteit Georges Gilkinet en werd vrijdag aangenomen door de ministerraad.

De maatregel

Er werden twee maatregelen goedgekeurd ter ondersteuning van spoorgoederenvervoerders voor de tijdelijke periode van 1 januari – 30 juni 2021. Er geldt een lineaire verlaging van 0,75 euro per trein / km voor de gebruikersvergoeding van daadwerkelijk uitgevoerd commercieel goederenvervoer per spoor. Verder vervallen de annuleringskosten en reserveringskosten voor treinpaden voor deze periode.

De geschatte bedragen zullen worden gecorrigeerd op basis van de bedragen die door Infrabel daadwerkelijk aan de vervoerders worden berekend. Als de crisis aanhoudt, wordt er een nieuwe inschatting gemaakt voor een mogelijke verlenging van de maatregelen na 30 juni 2021, schrijft minister Gilkinet op zijn website.

De noodzaak

In januari was er in België 12 procent minder goederenvervoer dan het jaar ervoor. Door deze afname van het goederenvervoer komen de activiteiten van verschillende spoorbedrijven onder druk te staan. Ze zijn echter cruciaal voor de mobiliteit van de toekomst, met name om de kabinetsdoelstelling te halen om het volume van het goederenvervoer per spoor in 2030 te verdubbelen.

“De recente interventies om onze gezondheid te beschermen en de pandemie te bestrijden, hebben een grote impact op onze economie en op cruciale sectoren zoals het goederenvervoer per spoor. De beslissing van de federale overheid van vandaag is een belangrijke steun voor onze bedrijven, die hun eindproducten dagelijks per spoor vervoeren, en voor de spoorwegmaatschappijen die door hun activiteiten het aantal vrachtwagens op de weg verminderen”, zegt Gilkinet.

“Als minister van mobiliteit ben ik ervan overtuigd dat het spoor centraal staat in het postcovid-tijdperk. Ik wil me voorbereiden op de toekomst door de sector te helpen het hoofd te bieden aan de gevolgen van de crisis.”

EU-tendens

In overeenstemming met Europees beleid hebben verschillende Europese landen de gebruikersvergoeding voor spoorgoederenondernemingen al verlaagd of kwijtgescholden. Zo heeft Duitsland ze gehalveerd, terwijl Oostenrijk, Luxemburg en Frankrijk er volledig afstand van hebben gedaan.

CEO van Lineas Geert Pauwels prees de beslissing “naar het voorbeeld van andere Europese landen” op zijn Linkedin-pagina. “Deze beslissing zal de modal shift zeker bevorderen. Ik kijk uit naar de verdere samenwerking van het Belgian Rail Freight Forum met Infrabel en de overheid in België om van het spoor een topprioriteit te maken voor klimaat, mobiliteit en economie. ”

Het Belgian Rail Freight Forum is een unie van spoorgoederenvervoerders die actief zijn in België. Het Forum heeft de ambitie om de volumes van het goederenvervoer per spoor in België en Europa te verdubbelen.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Majorie van Leijen

Majorie van Leijen is redacteur van SpoorPro.nl en het internationale vakblad voor professionals in het spoorgoederenvervoer RailFreight.com.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.