Lineas-HLR-77-rangeerlocomotief

NMBS verkoopt resterend belang in Lineas aan investeerder

Spoorgoederenvervoerder Lineas heeft een nieuwe aandeelhouder. Voormalig eigenaar NMBS verkocht haar resterende belang van 10 procent aan investeerder FPIM. Samen met meerderheidsaandeelhouder Argos Wityu en een consortium van banken legde FPIM 60 miljoen euro op tafel als aanvullende financiering van in totaal 60 miljoen euro. Met de extra middelen kan Lineas naar eigen zeggen zijn financiële buffer vergroten om de gevolgen van de COVID-19-pandemie op te vangen en zijn internationale groeistrategie voortzetten.

De omzet van Lineas was in 2020 bijna 10 procent lager dan het voorgaande jaar, door de daling in transportvolumes tijdens de coronacrisis, met op het piekmoment een daling van 40 procent. De helft van het bedrag dat deze daling moet opvangen, komt van het bankenconsortium Belfius en BNP Paribas Group. De overige dertig miljoen euro komt van de bestaande meerderheidsaandeelhouder van het bedrijf, Argos Wityu, en van de nieuwe aandeelhouder FPIM, de Federale Participatie- en Investeringsmaatschappij.

NMBS

De nieuwe financieringsovereenkomst bestaat uit achtergestelde converteerbare leningen. Als onderdeel van de overeenkomst verkoopt NMBS haar resterende 10 procent van de aandelen in Lineas aan FPIM. Dit volgt een eerdere verkoop van 21 procent van de aandelen aan Argos Wityu in 2019. De verkoop kadert in de strategie van NMBS om zich toe te leggen op personenvervoer. Lineas verwelkomt FPIM als aandeelhouder.

Ondanks de coronacrisis slaagde Lineas er vorig jaar in om nieuwe treindiensten te lanceren die de Belgische havens in Antwerpen, Zeebrugge en Gent, alsook de Nederlandse haven in Rotterdam, met de rest van het Europese hinterland verbinden: Polen, Frankrijk, Duitsland en Oostenrijk. Momenteel telt het Green Xpres netwerk van Lineas meer dan twintig bestemmingen in heel Europa.

Auteur: Paul van den Bogaard

Paul van den Bogaard is redacteur van SpoorPro.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.