Theemswegtrace-brug-en-omgeving-haven-rotterdam

Miljoenensubsidie EU naar Theemswegtracé en spoor bij Amersfoort

De Europese Commissie heeft 62 miljoen euro subsidie beschikbaar gesteld voor infrastructuurprojecten in Nederland. Brussel draagt 8,7 miljoen euro bij aan de werkzaamheden aan het Theemswegtracé in het Rotterdamse havengebied en 8 miljoen euro is bestemd voor de verbetering van het spoor bij Amersfoort. Het overige deel van de Europese miljoenensubsidie gaat naar weg- en waterprojecten.

Havenbedrijf Rotterdam legt op het Theemswegtracé spoorbruggen aan die zorgen voor een betere verbinding tussen de haven en het Europese achterland. Met de bruggen hebben treinen geen vertraging meer door de Calandbrug bij Rozenburg die meerdere keren per dag open staat om schepen door te laten. In Amersfoort wordt de oostzijde van het station aangepast om een beter doorstroming van het personen- en goederenvervoer met de trein mogelijk te maken.

Staatssecretaris Van Veldhoven: “Vervoer met de trein is schoon en veilig, daarom zetten we samen met de sector in op groei van het spoorgoederenvervoer. En verbeteren we op verschillende plekken in Nederland het spoor. Het Theemswegtracé is een directe schakel met de Betuweroute, de belangrijke ader tussen Rotterdam en het Ruhrgebied. Mooi dat de EU bijdraagt aan een nog sterkere verbinding.”

TEN-T-programma

De subsidies komen uit het Europese programma voor het Trans-Europese Vervoersnetwerk (TEN-T). Dit programma heeft als doel om binnen de Europese Unie tot één grensoverschrijdend hoofdnetwerk voor het vervoer over land, water en door de lucht te komen. In totaal krijgen elf projecten waar Nederlandse partijen bij betrokken zijn een subsidie van bij elkaar 82 miljoen euro.

62 miljoen hiervan gaat rechtstreeks naar weg-, spoor- en waterprojecten in Nederland. Donderdag gingen de Europese lidstaten akkoord met het voorgenomen besluit rondom de subsidieverdeling van de Europese Commissie. Subsidie kan met instemming van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat Bij de Europese Commissie worden aangevraagd door overheden en bedrijven.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.