Werkbezoek van staatssecretaris Stientje van Veldhoven aan Kijfhoek en Waalhaven Zuid, foto: ProRail

Staatssecretaris bezoekt Kijfhoek en Waalhaven Zuid

Foto: ProRail

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat bezocht woensdag spoorgoederenemplacementen Kijfhoek in Zwijndrecht en Waalhaven Zuid in het Rotterdamse havengebied. Op deze emplacementen speelden de afgelopen jaren verschillende problemen die een negatief effect hadden op de beschikbaarheid van het spoorgoederenvervoer.

Bij het werkbezoek aan Kijfhoek waren ook de nieuwe directeur Nanouke van ’t Riet van DB Cargo Nederland en  burgemeester Hein van der Loo van Zwijndrecht aanwezig.

Bezoek havengebied

Operationeel directeur Ans Rietstra van ProRail ontving de delegatie. “Mooi dat de staatssecretaris samen met andere belanghebbenden zelf een kijkje komt nemen in het havengebied. Het blijft een zaak van de lange adem om alles op orde te krijgen waar we keihard aan werken”, aldus Rietstra.

Bij het bezoek aan emplacement Waalhaven Zuid sloten ook country manager Pieter Hazejager van Captrain en operationeel manager voor Nederland Arno van Deursen van Lineas aan. Van Deursen: “We hebben een open gesprek gehad over de uitdagingen waar vervoerders per spoor en hun klanten momenteel mee te kampen hebben. De staatssecretaris is heel goed op de hoogte van wat er in de sector speelt.”

Uitdagingen

Op 19 mei werden de rangeerbewegingen op Kijfhoek stilgelegd omdat uit een inspectie bleek dat er sprake was van achterstallig onderhoud van Wissels. Zeven wissels moesten direct buiten dienst worden gesteld. Ook eerder dit jaar en vorig jaar waren er problemen met de beschikbaarheid op Kijfhoek. Dit betekende veel hinder voor spoorgoederenvervoerders.

Emplacement Waalhaven Zuid is op dit moment niet beschikbaar voor het rangeren en wisselen van locomotieven met gevaarlijke stoffen vanwege de problemen met de blusinstallatie. Inmiddels is er een extern onafhankelijk onderzoek gestart naar het ontstaan van de huidige situatie in het Rotterdams havengebied.

ProRail werkt samen met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, gemeenten en de spoorgoederensector aan oplossingen voor de korte en de lange termijn.

Lees ook:

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.