blusoefening Waalhaven-Zuid, foto: ProRail

Minister stelt beantwoording Kamervragen over Waalhaven Zuid opnieuw uit

Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat heeft opnieuw de beantwoording uitgesteld van de Kamervragen over het hervatten van het rangeren van gevaarlijke stoffen op Waalhaven Zuid. PVV-Kamerlid Roy van Aalst gaf in Kamervragen aan het volstrekt onacceptabel te vinden dat ondernemers grote economische schade oplopen vanwege de beperkingen voor het rangeren op het spooremplacement.

Van Nieuwenhuizen meldt donderdag aan de Tweede Kamer nog te wachten op “het besluit van het bevoegd gezag over het al dan niet weer toestaan van de rangeeractiviteiten”. Daarna verwacht ze de vragen van de PVV te kunnen beantwoorden.

Sinds september vorig jaar liggen de rangeeractiviteiten voor gevaarlijke stoffen op Waalhaven Zuid stil, omdat de bluscapaciteiten tekortschoten. ProRail beloofde snel met een oplossing te komen, maar dat is tot nu toe nog niet gelukt.

Proef

De spoorbeheerder voerde op maandag 13 januari een proef uit een verbeterde versie van het tijdelijk blussysteem. Uit de test bleek het systeem te werken, alleen konden de omgevingsdienst DCMR en veiligheidsregio Rotterdam Rijnmond nog niet akkoord gaan met het (deels) hervatten van rangeerbewegingen met wagons met gevaarlijke stoffen.

Dit zou komen omdat ProRail een aantal bijbehorende documenten nog niet had aangeleverd om de betrouwbaarheid en robuustheid van het blussysteem goed te kunnen beoordelen. Volgens ProRail stelde het bevoegd gezag aanvullende eisen die voor aanvang van de test nog niet bekend waren.

Definitieve oplossing

Zelfs wanneer de papieren in orde zijn, mag slechts een deel van het rangeerterrein worden gebruikt om wagons met gevaarlijke stoffen te sorteren. Uit de proeven bleek namelijk dat het tijdelijke, bovengrondse blussysteem niet geheel toereikend is. De PVV vroeg de minister om uit te leggen waarom ProRail er niet in is geslaagd om met het blussysteem het gehele rangeerterrein te bestrijken.

Verder moet ProRail haast maken met een definitieve installatie waarvan de leidingen onder de grond liggen. De PVV en de gemeente Rotterdam vroegen de minister eerder al om zo snel mogelijk met een planning te komen.

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.