Khorgos Dry Port China spoor

Deel spoorvervoer op Nieuwe Zijderoute stilgelegd vanwege coronavirus

Foto: Dianne Huijskens

Het vrachtvervoer per spoor vanuit de Chinese provincie Hubei, waar het coronavirus is uitgebroken, is stilgelegd. Treinen mogen de provincie niet verlaten tot eind februari. Het goederenvervoer per spoor vanuit andere provincies is nog steeds in beweging. Dit hebben diverse operators op de Nieuwe Zijderoute woensdag bevestigd aan vakblad RailFreight.com.

Het coronavirus is ontstaan in Wuhan in de provincie Hubei en heeft zich inmiddels wereldwijd verspreid naar zeventien landen. Wuhan is een stad met elf miljoen inwoners en heeft een logistieke hub aan de Nieuwe Zijderoute tussen Europa en China. Volgens CNN is het dodental van de uitbraak inmiddels de honderd gepasseerd, met meer dan 4.500 gevallen in China.

Spoorgoederenvervoer

Op donderdag 23 januari kondigde de Chinese regering  aan dat al het passagiersvervoer vanuit de stad Wuhan werd stilgelegd. Dit werd later uitgebreid naar andere steden in de provincie. Op dat moment was het nog moeilijk om te zeggen wat dat zou betekenen voor het goederenvervoer per spoor, want het kwam net voor de start van het Chinese Nieuwjaar, dat alle activiteiten in het algemeen stopzet.

Het Chinese Nieuwjaar begon officieel op 25 januari en eindigt op 4 februari, maar door voorzorgsmaatregelen te nemen, had de Chinese regering al aangekondigd om het spoorgoederenvervoer van Hubai tot 9 februari op te schorten. Op woensdag 29 februari werd deze opschortingsdatum verlengd tot eind februari.

Impact sluiting

“We hebben de impact van de sluiting tot nu toe niet gevoeld, vanwege de viering van het Chinese Nieuwjaar. Maar ik denk dat we het in februari zullen voelen. Het wordt gewoon een heel rustige maand ”, zegt Erik Groot-Wassink van Nunner Logistics, die meerdere treinen per week tussen Wuhan en Amsterdam in Nederland rijdt.

Gelukkig zijn er andere manieren om treinen uit China te krijgen. Bijvoorbeeld vanuit Xi’an, een andere belangrijke hub op de Nieuwe Zijderoute, rijden goederentreinen normaal in en uit. “We kunnen onze treinen nog steeds van Wuhan naar Xi’an omleiden. We hebben net gehoord dat een van onze treinen de grens met Kazachstan in Khorgos kon oversteken, dit was een grote opluchting ”, zei Groot-Wassink.

Lees meer in ons Dossier over het corinavirus.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Majorie van Leijen

Majorie van Leijen is redacteur van SpoorPro.nl en het internationale vakblad voor professionals in het spoorgoederenvervoer RailFreight.com.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.