Een goederentrein van DB Cargo in Tilburg

DB Cargo neemt RouteLint in gebruik na succesvolle test

DB Cargo is de eerste goederenvervoerder in Nederland die na een succesvolle proefperiode start met het gebruik van RouteLint. RouteLint is een app die machinisten tijdens de rit helpt om ‘slimmer’ te rijden. Dit komt de de veiligheid, duurzaamheid en punctualiteit ten goede.

De app draait op een tablet en is al eerder in het reizigersvervoer toegepast. De informatie die in RouteLint aan de machinist wordt getoond, komt rechtstreeks uit de systemen van ProRail en is daarom altijd up-to-date. De app biedt machinisten actuele informatie over spoor, wissels en seinen. Daardoor kunnen zij sneller en beter anticiperen op wat er verderop op het spoor gebeurt.

Hulpmiddel

Overigens is het gebruik van RouteLint geen verplichting en de seinbeelden langs het spoor blijven altijd leidend, maar DB Cargo geeft aan de applicatie als “een erg nuttig hulpmiddel” te beschouwen. Met RouteLint kan een machinist realtime tien rijwegstappen vooruit kijken hoe de bezetting van het spoor is, welke treinen in-, uitvoegen of kruisen en welke treinen vertraging hebben. Op basis van die informatie kan de machinist zijn rijgedrag aanpassen.

Op het drukke Nederlandse spoornetwerk betekent dit minder vaak onnodig stoppen en optrekken. En dat leidt tot een lager energieverbruik en een betere doorstroming. Ook draagt RouteLint direct bij aan de veiligheid op het spoor omdat de kans kleiner is dat een machinist een rood licht nadert.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

DB Cargo neemt RouteLint in gebruik na succesvolle test | SpoorPro.nl
Een goederentrein van DB Cargo in Tilburg

DB Cargo neemt RouteLint in gebruik na succesvolle test

DB Cargo is de eerste goederenvervoerder in Nederland die na een succesvolle proefperiode start met het gebruik van RouteLint. RouteLint is een app die machinisten tijdens de rit helpt om ‘slimmer’ te rijden. Dit komt de de veiligheid, duurzaamheid en punctualiteit ten goede.

De app draait op een tablet en is al eerder in het reizigersvervoer toegepast. De informatie die in RouteLint aan de machinist wordt getoond, komt rechtstreeks uit de systemen van ProRail en is daarom altijd up-to-date. De app biedt machinisten actuele informatie over spoor, wissels en seinen. Daardoor kunnen zij sneller en beter anticiperen op wat er verderop op het spoor gebeurt.

Hulpmiddel

Overigens is het gebruik van RouteLint geen verplichting en de seinbeelden langs het spoor blijven altijd leidend, maar DB Cargo geeft aan de applicatie als “een erg nuttig hulpmiddel” te beschouwen. Met RouteLint kan een machinist realtime tien rijwegstappen vooruit kijken hoe de bezetting van het spoor is, welke treinen in-, uitvoegen of kruisen en welke treinen vertraging hebben. Op basis van die informatie kan de machinist zijn rijgedrag aanpassen.

Op het drukke Nederlandse spoornetwerk betekent dit minder vaak onnodig stoppen en optrekken. En dat leidt tot een lager energieverbruik en een betere doorstroming. Ook draagt RouteLint direct bij aan de veiligheid op het spoor omdat de kans kleiner is dat een machinist een rood licht nadert.

U las zojuist één van de gratis premium artikelen.

Wilt u onbeperkt lezen? Sluit nu een actie abonnement af en 

krijg onbeperkt toegang tot vakinformatie over de spoormarkt.

start actie abonnement

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.