Een goederentrein met gevaarlijke stoffen op treinstation Tilburg Centraal

Steden: ministerie negeert risico’s vervoer gevaarlijke stoffen per spoor

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft geen oog voor het risico op een ramp bij het vervoer van gevaarlijke stoffen per spoor. Dat stelt Dordrecht mede namens Brabantse steden in een brief aan Kamerleden. Dordrecht ligt op de Brabantroute, de spoorverbinding tussen Venlo en Dordrecht waar vanwege werkzaamheden aan de Betuweroute meer goederentreinen met gevaarlijke stoffen gebruik van maken.

Bij het kiezen van een route voor het toenemend treinvervoer van gevaarlijke stoffen weegt het ministerie het risico op slachtoffers niet mee, zeggen de steden. Ze roepen Kamerleden op om veiligheid wél centraal te stellen. Volgens een zegsvrouw van de gemeente Dordrecht hebben Breda, Tilburg, Eindhoven, Den Bosch, Helmond en de provincie Noord-Brabant zich bij Dordrecht aangesloten.

Groepsrisico

Ze stellen dat het ‘groepsrisico’ (het aantal potentiële slachtoffers bij een ramp) nadrukkelijk moet worden meegenomen in de afwegingen over goederenvervoer. Meerdere steden willen uitbreiden in hun stadscentra. De spoorlijnen gaan daar in de regel doorheen. Daardoor zijn de risico’s rond de veiligheid nog urgenter.

De steden zien oplossingen voor de korte en lange termijn. Ze pleiten voor snelle verplaatsing van het vervoer van brandbare gassen naar de Betuwelijn. Als structurele oplossing zien ze heil in meer vervoer over water en door buisleidingen. Productie en verwerking van gevaarlijke stoffen op één plek, met aansluiting op de Betuweroute, is een andere aanbeveling van de steden.

Het ministerie van IenW laat weten in gesprek te gaan met de steden. Volgens een woordvoerster is staatssecretaris Van Veldhoven daarbij op zoek naar een win-winsituatie. De Betuweroute en de binnenvaart kunnen mogelijk een grotere rol spelen bij het vervoer van gevaarlijke stoffen. Dit moet wel nader worden onderzocht, aldus IenW.

Zorgen

Diverse gemeenten en provincies uitten eerder dit jaar al hun zorgen over overschrijdingen van de risicoplafonds voor het vervoer van gevaarlijke stoffen op de Brabantroute en Bentheimroute. Vanwege werkzaamheden aan het derde spoor in Duitsland worden er goederentreinen vaker omgeleid via deze routes.

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven stelde in een reactie daarop dat de risicoplafonds als prikkel dienen voor de goederenvervoerders om te kiezen voor bepaalde routes, zoals de Betuweroute. “Een overschrijding van een plafond betekent echter niet dat er sprake is van een overtreding door de vervoerder”, aldus de bewindsvrouw.

Donderdag is er een Algemeen Overleg Spoor in de Tweede Kamer, waarbij onder meer wordt gesproken over het vervoer van gevaarlijke stoffen.

Bron: ANP

Lees ook:

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

3 reacties op “Steden: ministerie negeert risico’s vervoer gevaarlijke stoffen per spoor”

Wiebe Goossen|04.04.19|12:07

Eigenaardig blijft toch hoe deze ‘angst’ niet schijnt te bestaan bij vervoer van ‘gevaarlijke stoffen’ over de weg. En ook eigenaardig is dat men niet schijnt te willen inzien dat onderhoud aan en uitbreiding van de Betuweroute nu eenmaal leidt tot meer ‘overlast’ op andere routes. En wat zijn de “risico’s” bij vervoer over water, of zijn die er dan ineens niet?

Henk Angenent|04.04.19|15:22

Er gebeuren per jaar 5000 ongelukken met vrachtauto’s die omslaan, botsen of door vangrails rijden. Maken de steden zich daar ook druk om? Railvervoer is de veiligste modaliteit in ons land. 85% van de gevaarlijke stoffen gaat per schip, 10% over de weg en 5% over het spoor. En dat laatste is heus niet in plastic tasjes van de supermarkt. Wat een gezeik weer van die bouwgeile gemeenten.

John rdam|04.04.19|17:44

Je gunt Dordrecht een schip met gevaarlijke stoffen dat uit zijn roer loopt om feiten en emotie goed duidelijk te scheiden. Wat een onbenullen zitten er toch in ons openbaar bestuur.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.