Directeur Pier Eringa van ProRail, foto: ProRail

ProRail wil reistijd goederentrein Nederland-Baltische staten verkorten

Een goederentrein moet in de toekomst in 22 uur van Nederlandse havens naar de Baltische havens kunnen rijden. Een slaaptrein kan de afstand van 1.800 kilometer straks zelfs in 12 uur overbruggen. Om dit mogelijk te maken gaan ProRail en Baltic Rail nauw samenwerken. Dat maakte ProRail-topman maandag bekend in Letland waar hij meereisde met Koning Willem-Alexander tijdens een staatsbezoek.

Op dit moment is een goederentrein nog ongeveer dertig uur onderweg tussen de Nederlandse en de Baltische havens.

De railcorridor Noordzee-Baltische Staten is een belangrijke spoorverbinding die onderdeel uitmaakt van de internationale TEN-T spoorgoederencorridors. Het tracé van deze corridor loopt via de havens van Rotterdam en Amsterdam via Duitsland, naar Polen, Tsjechië en de Baltische Staten. Om deze internationale verbinding zo goed mogelijk te kunnen gebruiken, werken de verschillende landen samen om de verscheidenheid aan systemen terug te brengen en zo veel mogelijk Europees te harmoniseren.

Toename goederenvervoer

Eringa: “We zien dat er meer goederen over het spoor wordt vervoerd. Dat is een goede zaak. Het spoor is immers een van de duurzaamste manieren van vervoer. Zo rijden de meeste treinen elektrisch en is daardoor de CO2-uitstoot laag ten opzichte van bijvoorbeeld de vrachtwagen of boot.” ProRail verwacht dat in 2030 maar liefst 70 miljoen ton per jaar via het spoor zal worden vervoerd, tegenover 25 ton nu.

Door de toename van het spoorgoederenvervoer wordt de logistieke puzzel complexer, aldus Eringa. “Het toenemend aantal partijen die betrokken zijn bij het goederenvervoer vraagt nauwe afstemming, goede afspraken en heldere informatie over en weer.”

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is redacteur van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.