Goederentrein, Calandbrug, Europoort Rotterdam

Staatssecretaris neemt besluit over aanpassing Havenspoorlijn

Demissionair staatssecretaris Dijksma van Infrastructuur en Milieu heeft een besluit genomen voor de aanpassing van de Havenspoorlijn in de Rotterdamse haven. Dat deed zij door het besluit voor het nieuwe Theemswegtracé vast te stellen. Omlegging van het spoor via de Theemsweg betekent dat goederentreinen niet langer over de Calandbrug rijden en niet meer gehinderd wordt door brugopeningen voor de scheepvaart. Dat meldt Havenbedrijf Rotterdam.

Het Havenbedrijf Rotterdam en ProRail gaan het spoor over een lengte van zo’n 4,5 kilometer omleggen. Dit wordt gedaan om de capaciteitsgroei van het trein- en scheepvaartverkeer op te vangen. Omlegging van het spoor via de Theemsweg betekent dat het spoorverkeer niet langer over de Calandbrug rijdt en niet meer gehinderd wordt door brugopeningen voor de scheepvaart.

Tracebesluit

In het Tracébesluit Theemswegtracé is een aantal wijzigingen opgenomen ten opzichte van het ontwerptracébesluit. Deze wijzigingen zijn mede het gevolg van de zienswijzen die zijn ingediend op het ontwerptracébesluit. De twee belangrijkste wijzigingen zijn optimalisaties in het ontwerp betreffen de opstaande rand over de gehele lengte van de verhoogde betonnen constructie op pijlers. De binnenzijde van deze rand wordt nu geluidabsorberend uitgevoerd. Verder wordt deze opstaande rand, gemeten vanaf de bovenkant van het spoor, verhoogd van 1,40 meter naar 1,70 meter. Beide maatregelen dragen bij aan een lager geluidsniveau voor de omgeving.

Havenbedrijf Rotterdam, ProRail en het ministerie van Infrastructuur en Milieu organiseren op 13 juni aanstaande een inloopbijeenkomst in Dorpscentrum De Gaffelaar in Zwartewaal. Daarbij zullen deskundigen tussen 19.00 uur tot 21.00 uur vragen beantwoorden. Belanghebbenden kunnen nog van 24 mei tot en met 4 juli 2017 in beroep gaan tegen het besluit bij de Raad van State. Het nieuwe Theemswegtracé zal naar verwachting in 2021 gereed zijn.

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.

Staatssecretaris neemt besluit over aanpassing Havenspoorlijn | SpoorPro.nl
Goederentrein, Calandbrug, Europoort Rotterdam

Staatssecretaris neemt besluit over aanpassing Havenspoorlijn

Demissionair staatssecretaris Dijksma van Infrastructuur en Milieu heeft een besluit genomen voor de aanpassing van de Havenspoorlijn in de Rotterdamse haven. Dat deed zij door het besluit voor het nieuwe Theemswegtracé vast te stellen. Omlegging van het spoor via de Theemsweg betekent dat goederentreinen niet langer over de Calandbrug rijden en niet meer gehinderd wordt door brugopeningen voor de scheepvaart. Dat meldt Havenbedrijf Rotterdam.

Het Havenbedrijf Rotterdam en ProRail gaan het spoor over een lengte van zo’n 4,5 kilometer omleggen. Dit wordt gedaan om de capaciteitsgroei van het trein- en scheepvaartverkeer op te vangen. Omlegging van het spoor via de Theemsweg betekent dat het spoorverkeer niet langer over de Calandbrug rijdt en niet meer gehinderd wordt door brugopeningen voor de scheepvaart.

Tracebesluit

In het Tracébesluit Theemswegtracé is een aantal wijzigingen opgenomen ten opzichte van het ontwerptracébesluit. Deze wijzigingen zijn mede het gevolg van de zienswijzen die zijn ingediend op het ontwerptracébesluit. De twee belangrijkste wijzigingen zijn optimalisaties in het ontwerp betreffen de opstaande rand over de gehele lengte van de verhoogde betonnen constructie op pijlers. De binnenzijde van deze rand wordt nu geluidabsorberend uitgevoerd. Verder wordt deze opstaande rand, gemeten vanaf de bovenkant van het spoor, verhoogd van 1,40 meter naar 1,70 meter. Beide maatregelen dragen bij aan een lager geluidsniveau voor de omgeving.

Havenbedrijf Rotterdam, ProRail en het ministerie van Infrastructuur en Milieu organiseren op 13 juni aanstaande een inloopbijeenkomst in Dorpscentrum De Gaffelaar in Zwartewaal. Daarbij zullen deskundigen tussen 19.00 uur tot 21.00 uur vragen beantwoorden. Belanghebbenden kunnen nog van 24 mei tot en met 4 juli 2017 in beroep gaan tegen het besluit bij de Raad van State. Het nieuwe Theemswegtracé zal naar verwachting in 2021 gereed zijn.

Auteur: Marieke van Gompel

Marieke van Gompel is journalist van SpoorPro en algemeen hoofdredacteur van ProMedia Group.

Reageer ook

Nog maximaal tekens

Log in via een van de volgende social media partners om je reactie achter te laten.